Mainos

Sudanin mellakoissa yli 40 kuollutta

Varapresidentti John Garangin kuolema on herättänyt paikallisissa pelkoja sisällissodan puhkeamisesta uudelleen. Maan presidentti on vedonnut kansalaisiinsa.

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa puhjenneissa levottomuuksissa on saanut surmansa ainakin 42 ihmistä, kertovat paikalliset turvallisuusviranomaiset. Yli 100 ihmistä oli vielä aamulla sairaalahoidossa eilispäivän mellakoissa saamiensa vammojen takia. Paikallisen Khartum Monitor -lehden toimittajan mukaan yöllä olisi kuollut jopa yli 60 ihmistä.

Levottomuudet kaupungissa alkoivat sen jälkeen kun entinen kapinallisjohtaja ja vastikään maan varapresidentiksi nimitetty John Garang oli saanut surmansa helikopterin maahansyöksyssä.

Garangin kuolema on herättänyt vakavia pelkoja sisällissodan puhkeamisesta uudelleen. Sekä Garangin johtaman SPLM-liikkeen edustajat että Sudanin hallitus vannoivat kuitenkin jatkavansa rauhansuunnitelman mukaista työtä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan kaupungilta kuului laukauksia ja ilmassa oli kyynelkaasua. Kaupungissa levisi myös huhuja eteläsudanilaisen SSDF-sissijärjestön johtajan Paulino Matipin kuolemasta. Sekä SSDF että ulkoministeriö kiistivät tiedot.

Myös viime yö oli kaupungissa levoton, sillä ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta kaduilla liikkui aseistettuja joukkioita.

Garangin kuolema tutkitaan

Sudanin presidentti Omar Hassan al-Bashir on vedonnut kansalaisiinsa, jotta levottomuudet saataisiin loppumaan. Hän ilmoitti myös antaneensa maakuntien kuvernööreille ohjeet ryhtyä toimiin asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi.

-Pyydän teitä kaikkia hyviä ihmisiä hautaamaan erimielisyytenne, presidentti vetosi.

Hän sanoi lisäksi määränneensä erityiskomitean tutkimaan Garangin kuolemantapausta.

Uganda puolestaan vaati Sudanin naapurimaita kokoontumaan hätäkokoukseen pohtimaan tilanteen vaikutuksia alkuvuodesta solmittuun historialliseen rauhansopimukseen, joka päätti Sudanin 21 vuotta kestäneen sisällissodan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.