Sudaniin julistettiin hätätila – maan armeijan komentaja kertoi hajottaneensa maan johtoelimet, muodostaa uuden hallituksen

1:01
Protestoijat osoittavat mieltään: Sudanissa aseistautuneet joukot pidättivät useita virkamiehiä – tältä paikan päällä näyttää

Sudanin armeijan komentaja ja maata johtavan siirtymäajan neuvoston johtaja Abdel Fattah al-Burhan sanoo lakkauttavansa sekä neuvoston että siirtymähallituksen ja julistavansa maahan hätätilan.

–  Korjataksemme vallankumouksen suunnan olemme päättäneet julistaa kansallisen hätätilan, Burhan sanoi televisioidussa puheessa.

Hän kertoo muodostavansa maahan "pätevän" hallituksen ja lupaa noudattaa Sudanin allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia.

Sudanin tiedotusministeriö kertoi aiemmin, että sotilaat ovat pidättäneet tänään siirtymäneuvoston siviilijäseniä sekä siirtymähallituksen ministereitä.

Pidätettyjen joukossa on ministeriön mukaan myös maan pääministeri Abdalla Hamdok.

Pohjois- ja Keski-Afrikassa Sahelin alueella sijaitsevassa Sudanissa on ollut meneillään siirtymä demokratiaan siitä lähtien, kun armeija syrjäytti maata kolme vuosikymmentä johtaneen diktaattori Omar al-Bashirin keväällä 2019 laajojen mielenosoitusten päätteeksi.

44 miljoonan asukkaan maata on elokuusta 2019 lähtien johtanut siirtymäajan neuvosto, jossa on sekä siviilijäseniä että armeijan edustajia. Siirtymäajan jälkeen Sudanista olisi tarkoitus tulla kokonaan siviilien johtama demokratia.

Pääministeri kehotti protestoimaan rauhanomaisesti

Tiedotusministeriön mukaan pääministeri pidätettiin "sen jälkeen, kun hän kieltäytyi osallistumasta vallankaappaukseen". Pidätetyt on viety tuntemattomaan paikkaan, ministeriö kertoi lausunnossaan.

Pääministeri kehotti omassa lausunnossaan sudanilaisia "protestoimaan kaikin mahdollisin rauhanomaisin keinoin ottaakseen vallankumouksensa takaisin varkailta".

Sotilaat ovat tiedotusministeriön mukaan tunkeutuneet myös valtion tv- ja radioyhtiön tiloihin ja pidättäneet joukon työntekijöitä Omdurmanin kaupungissa. Valtion tv-kanavalla on lähetetty isänmaallisia lauluja.

Pääkaupunkiin johtavat päätiet ja sillat on AFP:n mukaan katkaistu. Internet-yhteyksissä kerrotaan olevan katkoksia ympäri maata.

Kaduille on kokoontunut mielenosoittajia vastustamaan sotilaiden toimintaa. Mielenosoittajat ovat sytyttäneet autonrenkaita tuleen ja kasanneet tiiliä tiesuluiksi, uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoo.

Tiedotusministeriön mukaan sotilaat ovat ampuneet laukauksia mielenosoittajia kohti armeijan päämajan lähellä pääkaupunki Khartumissa.

Artikkelia päivitetty kauttaaltaan laajemmaksi klo 14.40.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja