Sudan hajoaa kahtia?

Sudanin kristitty eteläosa pyrkii eroon muslimijohtoisesta emämaasta. Nairobissa, Keniassa aloitettiin tänään rauhanneuvottelut, joiden tarkoituksena on saada pitkään Sudania riivannut sisällissota loppumaan.

Sudanissa on käyty sisällissotaa 40 vuotta, ja se on vaatinut ainakin puoli miljoonaa ihmishenkeä. Taustalla on uskontaistelu, mutta myös keskenään kilpailevien heimojen eripura ja eturistiriidat.

Arabikultturi ja islamin puhdasoppinen tulkinta ovat levittäytyneet pohjoisesta etelään, jossa enemmistö on kristittyjä - mutta jossa myös jumalkuviin perustuvalla taikauskolla on vankka asemansa.

Kansaa on jakanut ennen kaikkea sharia eli koraaniin perustuva laki, joka määrää pienistäkin rikkomuksista julmia rangaistuksia raajojen silpomisineen ja kivittämisineen. Shariaa eivät hyväksy kaikki pohjoisessakaan, joten väkivaltaisuden ainekset ovat olemassa koko maassa.

Sudan on onnistunut tärvelemään kansainvälisen maineensa muun muassa kieltäytymällä aikoinaan tuomitsemasta Irakin Kuwaitin-miehityksen. Maa tarjosi myös viiden vuoden ajan turvapaikan terroristijohtaja Osama bin Ladenille, joka karkoitettin maasta vuonna 1996. Pari vuotta myöhemmin amerikkalaiset tuhosivat sudanilaistehtaan, jonka väitettiin valmistavan kemiallisia taisteluaseita bin Ladenille.

Sudanin islamilainen johto näyttää nyt kyllästyneen levottomuuksiin, ja kapinoivan etelän kanssa on ollut voimassa rauhansopimus lokakuun puolivälistä lähtien.

Eteläsudanilaiset saavat ratkaista kansanäänestyksessä haluavatko he itsenäisyyden vai kuulua jatkossakin Sudaniin. Kansanäänestys on tarkoitus pitää kuuden vuoden kuluttua, ja sen seurauksena Sudan todennäköisesti jakautuu kahtia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat