Stubb ei usko nopeaan rauhaan Kaukasuksella

Ulkoministeri Alexander Stubb arvioi, että mahdollisuudet nopeaan tulitaukoon Etelä-Ossetian kriisissä ovat varsin vähäiset.

-Konflikti on nyt tällä hetkellä eskaloitumassa. Ei oo mitään merkkiä siitä, että joukot ois rauhoittumassa. Kielenkäyttö joka me nähdään Georgian puolelta, Venäjän puolelta etelä-ossettien ja abhaasien puolelta ei oo missään nimessä rauhoittumassa. Eli vaikuttaa nyt siltä, että me ollaan menossa kohti vähän pidempiaikaistakin konfliktia, Stubb sanoi tänään MTV3:lle.

Hänen mukaansa Ety-järjestön kanta tilanteeseen on silti selkeä: kaikkien osapuolten, niin Georgian, Etelä-Ossetian kuin Venäjänkin on lopetettava sotatoimet.

Diplomaattiset ponnistelut kriisin laukaisemiseksi käyvät kuumina. Stubb kertoi istuneensa perjantaina kaksitoista tuntia puhelinneuvotteluissa Georgian johdon, EU:n edustajien, sekä muun muassa Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerien kanssa.

Myös lähipäivät ovat kiireiset. Stubbin on määrä vielä tänä iltana keskustella EU-puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministerin Bernard Kouchnerin kanssa, ja maanantaina EU:n ulkoministerit kokoontuvat hätäkokoukseen Pariisiin. Sieltä Stubbin matka jatkuu Georgiaan ja edelleen Venäjälle alkuviikon aikana.

Kriisialueelle on jo matkustanut Etyjin, EU:n ja Yhdysvaltain valtuuskunta, mutta varsinaisia välitysesityksiä ei ole vielä luvassa.

-Tässä vaiheessa ainoa keino on keskustelu. Kuunnellaan osapuolia ja vedetään sen jälkeen johtopäätökset, että onko meillä mitään tarjottavaa. Saan tilannekatsauksen todennäköisesti huomenna, ja sitten katsotaan kannattaako mitään lähteä tarjoamaankaan, Stubb sanoi.

Ulkoministeri korosti, ettei Suomen tehtävä Etyj-puheenjohtajamaana ole etsiä syyllisiä selkkaukseen vaan hakea siihen ratkaisua. Hän kuitenkin huomautti, että paluuta entiseen ei ole.

-Venäjä on tällä hetkellä konfliktin osapuoli, ei välittäjä. Sen pitää heijastua siinä vaiheessa kun lähdetään rakentamaan rauhanneuvotteluja, Stubb katsoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat