Struktuurimaalilla ja laseerausvärillä elävää pintaa sisäseinään

Olohuoneen seinä maalattiin vaahtomaisella kreos-struktuurimaalilla, jolla saadaan aikaan elävä, epätasainen pintakuvio. Pinnan epätasaisuudet syntyvät siveltimen harjaksista tai lastan reunoista.

Seinä käsiteltiin ensin pohjusteella. Se saa aikaan hyvin karkean pinnan, johon itse struktuurimaali tarttuu helposti. Maalia nostettiin seinälle tavallisella maalaustelalla mahdollisimman paljon. Sitä ei siis levitetä kuten tavallisessa maalaamisessa, vaan tarkoitus on saada sitä jäämään seinään niin paljon kuin vain mahdollista. Katonrajassa ja nurkissa levittämiseen kannattaa käyttää sivellintä.

Kun pinta on kuivahtanut sopivasti - aika riippuu olosuhteista - siten että pinta on nahkea eikä ohuimmista kohdista e jää sormiin oikeastaan mitään (paksuimmat kohdat voivat olla vielä hiukan märät) tehdään pintakuviointi. Tämän voi tehdä joko siveltimellä tai hiertimellä, mutta kukin seinä kannattaa aina jättää yhden henkilön käsiteltäväksi. Sillä tavalla kunkin seinän pintaan saadaan yhtenäinen jälki.

Kun struktuurimaali on kuivunut, sen päälle vedetään joko helmiäismaalia tai laseerausainetta, kuten nyt tehtiin. Kun porukassa oli kaksi maalaria, ensimmäinen levitti ainetta telalla ja toinen seurasi perässä ja hieroen sen voimakkaasti pintaan siten, että sitä menee varmasti urien syvimpiinkin kohtiin.

Kun lasyyria on levitetty seinään parin, kolmen metrin alalle - pinta ei saa kuivua! - pinta pyyhitään sienellä kevyillä vedoilla siten, että väri irtoaa korkeimmista kohdista. Kun se jää pinnan syvennyksiin, tuloksena on vaihteleva, elävä pintakuvio. Sieni puhdistetaan välillä vedessä ja puristetaan ennen työn jatkamista kuivaksi.

Lisätietoja: Kirjovärit Oy, Helsinki, www.kirjovarit.fi

(JKA 4.1.2008)

Lue myös:

    Uusimmat