Mainos

Stora Enson tehtaat seisahtuvat aamulla

(MTV3 / Hannu Alsta / Miia Parviainen / Mari Paavoseppä / Salla Vuorikoski -STT)

Stora Enson mukaan myös uusia säästötoimia voi olla odotettavissa, mikäli puun hinnannousu jatkuu.

Stora Enson sellu-, paperi- ja kartonkitehtaiden toiminta Suomessa pysähtyy vuorokaudeksi aamukuudesta alkaen. Työnseisaus on protesti yhtiön mittavia tuotannon leikkauksia vastaan.

Protestin piirissä on kaikkiaan kaksitoista Stora Enson tuotantolaitosta. Yhtiön sahoja työnseisaus ei koske.

Lähes kaikki Kemijärven ja Summan tehtaiden työntekijät ovat jo poistuneet työpaikoiltaan, ja myös muilla tehtailla on aloitettu tuotannon alasajo. Työnseisaus alkaa aamulla kello 6.00 ja päättyy vuorokautta myöhemmin.

Stora Enson toimihenkilöt marssivat niin ikään ulos huomenna. Ulosmarssilla toimihenkilöt vastustavat joukkoirtisanomisia. Työnseisaus alkaa kello 14, ja siihen osallistuu noin tuhat ihmistä. Töihin palataan lauantaina.

Uudetkaan säästöt eivät poissuljettuja

Stora Enso voi vähentää tuotantoaan Suomessa pian uudestaan, jos Venäjä ei taivu puutullikiistassa.

Stora Enson toimitusjohtajan Jouko Karvisen mukaan puun hinta on nyt "yksinkertaisesti kestämättömällä tasolla". Kustannuspainetta tuo myös energian hinnannousu.

Stora Enso ilmoitti tänään sulkevansa lopullisesti Summan ja Kemijärven tehtaat. Lisäksi Anjalan tehtaalla suljetaan aikakauslehtipaperikone, ja Kotkan tehdas myydään. Yhtiö sulkee myös Ruotsista Norrsundetin tehtaan.

Tehtaiden sulkemiset ja supistukset hallinnossa koskevat noin 1700 työntekijää, joista 1240 työskentelee Suomessa. Hallinnosta Stora Enso vähentää 300 työntekijää. Kotkan tehtaalla työskentelee noin 650 henkilöä.

Ei laajamittaista työllistämisohjelmaa

Tietoa supistuksista on osattu odottaa siitä lähtien, kun toimitusjohtajaJouko Karvinen aloitti tehtävässään maaliskuun lopussa.

Karvinen kuvaa vähennyksiä kivuliaiksi, mutta korostaa niiden olevan tarpeellisia, jotta Stora Enso pysyisi kilpailukykyisenä pitkällä aikavälillä.

Yhtiö syyttää sulkemisista muun muassa Venäjän suunnittelemia puutulleja, jotka nostavat puun hintaa. Karvisen mukaan Stora Enso harkitsee uusia leikkauksia, jos asiaan ei saada muutosta.

- Kustannustilanne faktisesti on muuttunut viimeisen 12 kk:n aikana sillä tavoin, että nyt siihen pitää nyt puuttua - erityisesti siellä puukustannusten puolella, keskeisesti tuontipuun vähentämisen kautta - jotta vältytään suuremmilta ongelmilta tulevaisuudessa, Karvinen kommentoi MTV3:n ja Kauppalehden Talousuutisissa.

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, miten tehtaan sulkeminen vaikuttaa työntekijöihin ja heidän perheisiinsä.

- Keskeinen tehtäväni on muuttaa yhtiötä siten, että se tuottaa osakkeenomistajille, olivat ne sitten suomalaisia tai ulkomaalaisia. Jos siitä tulee menestyvä ja kannattava, niin se antaa turvan ainakin enemmistölle henkilöstöstä, Karvinen sanoo.

Toimitusjohtaja vakuutti Stora Enson auttavan työntekijöitä työllistymään uudelleen, mutta mitään laajamittaista ohjelmaa ei luvattu. Johto ei myöskään suhtaudu kovin toiveikkaasti siihen, että työntekijöitä voitaisiin sijoittaa yhtiön muihin toimipisteisiin.

Stora Enson osake lähti pörssin avauduttua selvään nousuun. Vaihdetumpi R-osake kävi aamupäivällä yli viiden prosentin nousussa. Iltapäivällä puoli kahden aikoihin nousu oli 2,81 prosenttia.

Ammattiliitot tyrmistyneitä

Paperiliitossa uutinen on otettu järkyttyneinä vastaan. Puheenjohtaja Jouko Ahonen sanoo, että ilmoitus tehtaiden sulkemisesta tulee samaan aikaan, kun alan näkymät alkavat olla parantumassa.

Ahonen painottaa, että parantuneet tekijät on otettava huomioon yt-neuvotteluissa ja lopullisissa päätöksissä. Paperiliitossa odotetaan myös, että valtio-omistaja tekee voitavansa työpaikkojen turvaamiseksi.

Toimihenkilöunionin mukaan Stora Enso rahastaa valtiolta ja veronmaksajilta epäonnistuneen Amerikan-seikkailunsa kulut lakkauttamalla kaksi tehdasta Suomesta.

TU muistuttaa, että tehtaat lakkautetaan jo valmiiksi heikon työllisyyden alueilta. Järjestön mukaan Kemijärven tehtaan sulkeminen "sammuttaa valot koko Itä-Lapista", sillä lakkautuspäätös vaikuttaa myös alueen muihin työpaikkoihin.

Toimihenkilöunionin hallituksen mielestä Stora Enson puheet lisääntyneistä puunhankintakustannuksista ovat vain savuverho, jolla yritetään peittää yhtiön Amerikan-investointien aiheuttamat jättitappiot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.