Mainos

Sotu-maksujen poistoa kokeillaan Lapissa ja saaristossa

Työnantajan sosiaaliturvamaksun poistamista aletaan kokeilla eräissä Lapin ja saariston kunnissa hallituksen ehdottamalla tavalla. Eduskunta hyväksyi uuden lain sisällön tänään.

Eduskunnassa käytiin loppuun asti keskustelua siitä, että tulossa oleva laki jättää maksuvapautuksen ulkopuolelle kunnat ja seurakunnat. Kunnat ovat näillä alueilla merkittävä työnantaja ja ne kilpailevat yksityisten kanssa samoista töistä.

Opposition esitys kuntien ja seurakuntien ottamisesta mukaan kolmivuotiseen kokeiluun kaatui äänestyksessä luvuin 118-65. Hallitusrintamasta opposition rinnalla äänestivät Esko-Juhani Tennilä, Matti Huutola ja Esa Lahtela.

Kokeilun rajaamisen taustalla on se, että tarkoituksena on edistää nimenomaan yritysten kehittymistä ja helpottaa niiden sijoittumista näihin kuntiin. Taustalla vaikuttavat myös taloudelliset syyt: sosiaaliturvamaksuja jää kokeilun vuoksi saamatta noin 8 miljoonaa euroa vuodessa. Vajaus katetaan nostamalla työnantajan sosiaaliturvamaksua 0,014 prosenttiyksikköä.

Ensi vuoden alusta alkavan kokeilun piirissä ovat seuraavat kunnat: Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Salla, Savukokski, Sodankylä, Utsjoki ja Ylitornio sekä saaristokunnista Hailuoto, Houtskari, Iniö, Korppoo, Nauvo ja Velkua.

Yritysten lisäksi kokeilu koskee kotitaloustyönantajia sekä valtion liikelaitoksia. EU:n lainsäädännön vuoksi kokeilun ulkopuolelle jäävät kuitenkin maatalous, porotalous, kalastus ja liikenne.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.