Mainos

Sotilasasiantuntija: Venäjä saattaa hyvinkin peitellä hyökkäystä

Venäläisen avustustarvikesaattueen liikkeistä odotetaan tietoja Itä-Ukrainan vastaiselta rajaseudulta. 262 kuorma-auton kolonnan kerrottiin lähteneen Moskovasta matkaan eilen, mutta sen liikkeistä ei sen jälkeen ole saatu juurikaan tietoa.

Tuhannen kilometrin matkaan on arvioitu kuluvan aikaa yhdestä kahteen päivää. Saattueen reittiä ja määränpäätä ei kuitenkaan tiedetä varmasti.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén kertoo seuraavansa saattueen etenemistä huolestuneena. Hänen mukaansa mitään varmaa ei vielä voi sanoa, mutta on hyvin mahdollista, jopa todennäköistä, että Venäjä peittelee avustuskuljetuksella suunnittelemaansa sotilasoperaatiota Itä-Ukrainassa.

Konfliktin uhka leijuu ilmassa jo, kun saattue saavuttaa rajan.

– Joko Ukraina aloittaa tulituksen saattuetta kohti, jos se työnnetään väkisin rajan yli. Tai vaikka kuljetus saatettaisiinkin Luhanskin alueelle, jonne se kaiketikin suuntautuu, sitä saatetaan tulittaa myöhemmässä vaiheessa. Kummassakin tapauksessa Venäjälle tarjoutuu tekosyy aloittaa sotatoimet, everstiluutnantti Torsti Sirén sanoo.

Venäjän operaation kaikki todennäköiset tapahtumaketjut näyttävät palvelevan Venäjän tarkoitusperiä.

– Siellä on tietenkin oikeasti hädänalaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Riski piilee juuri siinä, että on aivan sama, kuka saattuetta ampuu jossain vaiheessa, niin tilanne saadaan näyttämään sellaiselta kuin sen halutaan näyttävän, Sirén sanoo.

Taitavaa mielikuvavaikuttamista

Mahdollinen hyökkäys voisi siis tulla kumman tahansa osapuolen, Ukrainan armeijan tai Venäjä-mielisten separatistien, taholta. Jos taas Ukraina estää tarvikelastin pääsyn maahan, Venäjä syyttää Ukrainaa siviilien kärsimyksistä taisteluiden repimillä alueilla.

Venäjä on Sirénin mukaan käyttänyt toistuvasti taitavasti hyväkseen mielikuvavaikuttamista, jossa kaikki liittyy kaikkeen.

– He ovat myös kieltäneet tukevansa Itä-Ukrainan aseellisia joukkoja, mutta vaikuttaa kuitenkin hyvin todennäköiseltä, että he sitä tekevät.

Humanitaarisen operaation symbolista arvoa kohotettiin muun muassa välittämällä maailmalle uutiskuvia, joissa ortodoksinen pappi siunaa valkeaksi maalatut kuorma-autot ennen pitkää matkaa.

Rajalla ratkeaa paljon

On tietenkin mahdollista, että kyseessä on puhtaasti humanitaarinen avustustarvikelasti. Ukrainalaiset tarkastavat rekkojen sisällön rajalla, vaikka kulkulupa heltiäisikin.

Lisäksi jotenkin pitäisi varmistaa, että tarvikkeet saavuttavat hädänalaiset ihmiset Itä-Ukrainassa, eivätkä päädy esimerkiksi separatistitaistelijoiden haltuun.

– Jos Ukraina päättää, että lasti pitää purkaa ja pakata uudelleen, niin se voi kai niin tehdä. Eikä heille varmaankaan riitä venäläisten esitys, että rekkoihin vaihdetaan kyltit rajalla ja ne ajetaan sen jälkeen määränpäähän.

Ukraina itsenäisenä valtiona määrittelee lastin käsittelystä ja kulusta rajanylityksen jälkeen. Toisaalta Venäjä on lupaillut, että se antaisi avustustarvikelastin rajalla Punaisen Ristin haltuun ja eteenpäin saatettavaksi sekä jaettavaksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.