Sote-uudistuksesta puuttuu satojen miljoonien eurojen edestä palkkarahoja, väittää järjestö – eduskunnalta toivotaan korjausta

2:00
Katso video: Sote-uudistusesityksestä puuttuu satojen miljoonien eurojen edestä palkkarahoja, epäilee Juko.

Sote-uudistuksen esityksestä puuttuu satojen miljoonien eurojen edestä palkkarahoja, väittää kunta-alan palkansaajia edustava julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Asia liittyy uudistuksen yhteydessä tehtävään palkkaharmonisaatioon työntekijöiden vaihtaessa työnantajaa hyvinvointialueiden alaisuuteen.

Juko ry vaatii eduskuntaa korjaamaan sote-paketin palkkaepäkohdan, etteivät asiat päätyisi oikeuteen asti.

Hoitajat, lääkärit, sosiaalityöntekijät, esihenkilöt. Sote-uudistus on siirtämässä massoittain kuntien työntekijöitä laajojen hyvinvointialueiden alaisuuteen. Samalla pitäisi yhdenmukaistaa palkat. 

– Palkkojen harmonisaatiohan tarkoittaa käytännössä sitä, että kun usean toimijan, usean työnantajan työntekijät tulevat samaan kokonaisuuteen, saman työnantajan palvelukseen, eli hyvinvointialueelle, niin on selvää, että samasta tehtävästä pitää maksaa sama palkka ja tullessaan heillä kaikilla ei näin ole, sanoo Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

"Voi olla, että 700 miljoonaa euroa ei edes riitä"

Luukkainen kertoo Kuntatyönantajien laskeneen, että palkkojen harmonisointi maksaa 75:stä 700 miljoonaan euroon. 

– Voi olla, että se 700 miljoonaa ei edes riitä, toteaa puheenjohtaja.

Luukkaisen mukaan palkat pitää nostaa siihen, mikä nykyisellään on kunkin tehtäväkuvan korkein palkka.

– Tästä on nyt olemassa myös oikeuskäytäntö. Oikeusaste on todennut, että näin tulee tapahtua ja silloin toisella tavalla ei voi sopiakaan.

Kuinka paljon sote-paketin esityksestä puuttuu tätä palkkaharmonisaatiorahaa?

– Satoja miljoonia.

Jos asia jätetään hoitamatta, edessä on Luukkaisen mukaan oikeusprosesseja. Lisäksi hän pitää tilannetta ongelmallisena henkilöstön riittävyyden näkökulmasta. Juko ei aio suostua ratkaisuun, jossa ei olisi palkkojen harmonisaatiota sisällä.

Paatero: Lähtökohta pitää olla se, että ihmisillä palkat eivät laske

Ministeriössä huoli saa ymmärrystä.

– Lähtökohta nyt pitää olla tietenkin se, että ihmisillä palkat eivät laske siitä syystä, että vaikka tehtävät pysyvät samana, mutta työnantaja vaihtuu, toteaa kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.). 

Sote-esityksessä harmonisoinnin on arvioitu maksavan reilusta sadasta miljoonasta yli neljäänsataan miljoonaan euroon. Rahaa on riittävästi, arvioi ministeri.

– Meidän valtiovarainministeriön arvion mukaan se rahoitus on riittävä ja sitä on huomioitu siellä kasvavissa kustannuksissa, sanoo Paatero.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja