Mainos

Sopiiko lemmikki joululahjaksi? Kysyimme Joulupukilta

Jouluna toivotaan ja annetaan monenlaisia lahjoja. Kuuleepa välillä jonkun paketista löytyneen ihka elävän eläimenkin. Joulupukki muistuttaa, etteivät kesäkissat tai joulukoirat ole vastuullisen ihmisen hankintoja. 

Joulupukki kertoo tapaavansa joka vuosi kymmeniä lapsia, jotka toivovat joululahjaksi vaikka ihan oikeaa koiraa.

– Silloin me laskemme, minkä ikäinen tämä lapsi on ja että varovasti arvioiden koiraa elää 14, 16 tai vaikka 18 vuotta. Eikä koira pysty lähtemään yksin lenkille, vaan se pitää ulkoiluttaa joka ainoa päivä kolme kertaa päivässä, satoi tai paistoi, oli räntää, pakkasta tai kuraa. Siinä vaiheessa lapsen ilmeestä monesti näkee, kuinka hän miettii asiaa uudelleen, Joulupukki kertoo.

– Kaikenlaiset kesä- ja joululemmikit ovat ehdottomasti turhaa ajattelemattomuutta. Niitä kuitenkin hankitaan valitettavan paljon.

Joulupukki on huomannut, että monet Lapissa käyvät turistit ihastuvat esimerkiksi husky-koiriin.

– Sehän onkin vahva ja kaunis eläin ja lempeä sillä tavalla, että sitä voi mennä rapsuttelemaan. Mutta olenpa kuullut, että kerrankin eräälle uudelle omistajalle riitti puolitoista tuntia siihen, että hän kyllästyi ottamaansa huskyyn.

– Sikäli tämä tarina oli hyvä, että siinä ei vielä ehditty pilata mitään. Hoitaja otti koiran huostaansa ja sille etsittiin uusi, oikea koti.

"Porot ovat poroja"

Joulupukki muistuttaa, että lemmikin ottamisessa on iso vastuu.

– Eläimet ovat täysin riippuvaisia ihmisestä ruokinnan ja ulkoilun suhteen. Niitä ei pidä käyttää leikkikaluina tai palkkioina.

– Toki on tapauksia, joissa perheessä on keskusteltu lemmikistä etukäteen ja se on yhteinen hanke. Kohdatessamme ja toiveista puhuessamme näen usein kyllä vanhempien ilmeestä, kuinka pitkälle asiasta on juteltu, Joulupukki sanoo.

Sinänsä eläimissä onkin paljon hyvää.

– Ne opettavat vastuuta ja kasvattavat ja ovat todellisia ystäviä. Eräs ihminen kerran sanoi, että koira etsii ihmisestä hänen sisällään, ehkä joidenkin kohdalla myös piilossa, olleen ystävällisyyden ja hellyyden. Monelle esimerkiksi koira voi olla paras ystävä tai valitettavasti jopa ainoa läheinen.

Aina eläimet eivät toimi ihmisen mielen mukaan vaan tekevät tuhmuuksia. Hermostuuko Joulupukki ikinä itse vaikka poroihin?

– Porot ovat poroja. Kerran erehdyin sanomaan poroaitauksessa Petterin kanssa puuhastellessa, että kylläpäs olet itsepäinen. Petteri siitä hermostui, että vai itsepäinen! Päädyimme sitten siihen, että voimakastahtoinen, Joulupukki myhäilee.

Hylätystä Kössistä kouliintui syöpäkoira

Syöpäkoira Kössi on kulkenut pitkän matkan hylätystä ja arasta pennusta itsevarmaksi syöpäkoiraksi.

8:09

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.