Somessa leviää raju huhu "huhtikuun 24. päivästä" – näin TikTok kommentoi ahdistusta aiheuttavaa väitettä

TikTok-käyttäjät varoittavat toisiaan videosta, jossa yllytetään seksuaaliseen väkivaltaan huhtikuun 24. päivä. Faktantarkistussivustojen mukaan kyseessä on uutisankka.

TikTokissa leviää useita videoita, joissa varoitellaan huhtikuun 24. päivästä. Väitteen mukaan kuuden hengen miesryhmä levittää TikTokissa tietoa siitä, huhtikuun 24. päivästä suunnitellaan "kansallista raiskauspäivää".

Jo kymmenet miljoonat nähneet varoituksen

Jo kymmenet miljoonat ovat katsoneet tunnisteen #april24, suom. "huhtikuun 24.", sisältäviä videoita.

Naiset varoittavat TikTokissa toisiaan kyseisestä päivästä, ja myös monet miehet ovat ottaneet järkyttyneinä osaa keskusteluun. Moni jakaa myös itsepuolustusvinkkejä, ja osa on lupautunut kostamaan "idean keksijöille".

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

USA Today tutki väitteen – ei löytänyt todisteita

USA Today -lehti tutki väitteen ja kertoo, ettei kyennyt löytämään todisteita väitetystä alkuperäisestä videosta. USA Today analysoi yli sata #april24-käyttänyttä videota. Alkuperäisestä, kuuden miehen tekemäksi väitetystä videosta ei löytynyt todisteita.

Myös Facebook on lisännyt aiheesta kiertävään julkaisuun merkinnän siitä, että se sisältää" epätosia tietoja".

Moni lehti uutisoi videosta, jota ei ole löytynyt

Moni lehti uutisoi huhtikuun 24. -päivästä, muttei USA Todayn mukaan jakanut todisteita siitä, että toimittajat olisivat varsinaisesti itse nähneet kyseistä alkuperäistä videota.

Osa TikTokin käyttäjistä kuitenkin väittää nähneensä videon. USA Today lähetti monille heistä haastattelupyyntöjä, muttei saanut vastausta.

Näin TikTok kommentoi

TikTok vahvisti USA Todaylle viestissään, ettei ole löytänyt väitettyä alkuperäistä uhkavideota palvelustaan.

– Yhteisömme pitäminen turvallisena on prioriteettimme, emmekä siedä sisältöjä, jotka edistävät tai ihannoivat ei-suostumuksellista seksiä, mukaan lukien raiskaukset ja välivalta, TikTokin edustaja toteaa.

Vaikka alkuperäistä videota ei ole löytynyt, sovelluksen turvallisuudesta vastaava osasto "pysyy valppaana".

– Tulemme poistamaan sisällöt, jotka rikkovat sääntöjä.

Huhu liikkunut netissä jo vuosia

USA Today toteaa oman selvityksensä pohjalta "24. päivän uhan" perusteettomaksi huhuksi.

Samaan tulokseen tuli Leadstories-sivuston faktantarkistus, jonka mukaan "kansallisesta raiskauspäivästä" ei löytynyt todisteita. Samasta ilmiöstä on kuitenkin keskusteltu esimerkiksi Urban Dictionary -sanakirjassa vuonna 2018.

Reddit-keskustelussa huomautetaan, että päivä on mahdollisesti nettitrollien keksintöä, mutta TIkTokin vuoksi se on nyt saanut suhteettoman paljon julkisuutta.

– Sillä, kuka tämän aloitti, tai aikooko kukaan osallistua, ei enää ole merkitystä. Merkitystä on sillä, että nyt se on keksitty, eikä mitenkään voi tietää, onko olemassa ihmisiä, jotka aikovat toimia [sen mukaisesti]. Joka päivä jotkut ihmiset hyökkäävät muiden kimppuun ja raiskaavat, keskustelussa todetaan.

Katso myös: Mistä voi hakea apua, jos joutuu elämään väkivallan tai sen uhan alla? Ensi- ja turvakotien liiton sekä THL:n edustajat antoivat neuvoja Huomenta Suomessa joulukuussa 2017:

Täältä saat apua, jos väkivalta uhkaa 7:39

Lue myös:

    Uusimmat