Etsy poisti Auschwitz-paidat myynnistä puolalaismuseon pyynnöstä: "Epäkunnioittavaa uhreja kohtaan"

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
Osaatko pestä vaatteesi oikein?

Etsyssä oli myynnissä Camp Auschwitz -tekstillä varustettu paita, joka sittemmin poistettiin. 

Verkossa toimiva Etsy-kauppapaikka veti pois myynnistä pahennusta herättäneen Camp Auschwitz -t-paidan, kertovat Fox News ja BBC. Myyjän toiminta sivustolla on estetty.

Puolassa toimiva Auschwitz-museo julkaisi viime viikolla Twitterissä Etsy-sivustolle osoitetun päivityksen, jossa nettikauppaa pyydettiin poistamaan kyseinen paita myynnistä. 

Päivitykseen oli liitetty myös kuva paidan myyntisivusta. Kuvassa näkyy valkoinen paita, jossa on pääkallo ja luita sekä kuvien yllä teksti ”Camp Auschwitz”. Kuvakaappauksen perusteella paitaa oli saatavana myös muissa väreissä kuin valkoisena. BBC:n tietojen mukaan myyjä oli yhdysvaltalainen.

– Tämä on selviytyneiden kannalta piinallista. Lisäksi se on epäkunnioittavaa kaikkia Auschwitzin uhreja kohtaan, tviitissä todettiin.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Puolassa sijaitseva Auschwitzin keskitys-ja tuhoamisleiri oli suurin kaikista Natsi-Saksan perustamista keskitysleireistä. Siellä kuoli arviolta yli miljoona ihmistä toisen maailmansodan aikana. Tapettujen joukossa oli juutalaisia, poliittisia vankeja, seksuaalivähemmistöjen edustajia, vastarintaliikkeiden jäseniä ja sotavankeja.

Auschwitz Memorial julkaisi tviittinsä viisi päivää Washingtonin loppiaisen mellakan ja Capitol-kukkulan valtausyrityksen jälkeen. Tapahtumien aikaan uutisotsikoihin nousi mies, jolla oli yllään "Camp Auschwitz" -collegepaita. Fox Newsin mukaan miehen henkilöllisyys saatiin myöhemmin selville. CNN kertoo, että hänet pidätettiin.

Etsy kertoi vastustavansa kaikkia "vihan muotoja"

Kaksi tuntia myöhemmin museo kiitti Etsyä siitä, että tuote oli poistettu sivustolta niin nopeasti.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Etsy tviittasi myöhemmin vastauksen, jossa kerrottiin, että yritys vastustaa tiukasti kaikkia vihan muotoja. 

– Poistimme tuotteen välittömästi ja annoimme porttikiellon kaupalle, joka yritti myydä sitä. Tarkkailemme myynnissä olevia tuotteita tarkasti ja poistamme sellaiset tuotteet, jotka loukkaavat toimintaperiaatteitamme. Kiitos, kun toitte asian tietoomme.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Fox News yritti tavoittaa Etsyn edustajan kommentoimaan asiaa. Medialle lähetettiin seuraava tiedonanto tiistaina:

– Olemme erittäin pahoillamme pääkaupungin tapahtumien johdosta. Etsyn toimintaperiatteet ovat jo kauan kieltäneet myymästä tuotteita, jotka edistävät vihaa tai väkivaltaa ja tarkkailemme myyntipaikkaamme kaikkien sellaisten tuotelistausten osalta, jotka ovat saattaneet saada inspiraatiota viimeaikaisista levottomuuksista.

– Poistimme tuotteen saman tien, kun olimme saaneet tietää siitä ja olemme kieltäneet myyjää yrittämästä kaupitella samaa enää sivuillamme. Tavaroilla, jotka glorifioivat vihaa tai väkivaltaa, ei ole sijaan Etsyssä ja olemme sitoutuneita pitämään markkinapaikkamme turvallisena.

Lähteet: Fox News, BBC, CNN

Lue myös:

    Uusimmat