Mainos

Solidium myy tukevan potin TeliaSoneraa

Valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium myy lähes neljänneksen omistamistaan TeliaSoneran osakkeista. Kaupan arvo on 562 miljoonaa euroa TeliaSoneran tämän päivän päätöskurssilla.  

Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen perustelee kauppaa valtion rahantarpeella.  
– Valtion tarpeet ovat aika ilmeisiä, Järvinen sanoo.  

Valtio kertoi maanantaina ostavansa Fortumin ja saksalaisen E.ON:n osuudet maakaasuyhtiö Gasumista 510 miljoonalla eurolla.  

TeliaSoneran osakkeiden myynti alkaa välittömästi. Osakemyynnissä osakkeita tarjotaan kansainvälisille ja pohjoismaisille instituutiosijoittajille nopeutetussa tarjousmenettelyssä.   

TeliaSonera on Solidiumin toiseksi suurin pörssiomistus vakuutusyhtiö Sammon jälkeen. Solidium on TeliaSoneran suuromistaja 10 prosentin osuudella.  

TeliaSonera-omistuksen arvo on noin 2,4 miljardia euroa ennen kauppaa. Se on edustanut yli neljäsosaa Solidiumin kaikista sijoituksista. Sampo ja TeliaSonera muodostavat yli puolet Solidiumin osakesalkusta.  

Useita osakemyyntejä  

Solidium on pyrkinyt vähentämään sekä TeliaSoneran että Sammon painoa salkussaan ja hajauttamaan omistuksiaan enemmän. Lisäksi TeliaSonera on ruotsalainen yhtiö, jonka omistamista ei ole pidetty täysin luontevana Suomen valtiolle.  

Solidium myi TeliaSoneraa viimeksi runsas vuosi sitten 368 miljoonalla eurolla. Sammon osakkeita Solidium myi viime helmikuussa 450 miljoonalla eurolla. Sampo-operaatioon liittyi myös joukkovelkakirjalaina, joka nosti bruttotuoton 800 miljoonaan euroon.  
TeliaSoneraa Solidium vähensi jo vuosina 2011 ja 2012 yhteensä 603 miljoonalla eurolla.

Aloittaessaan toimintansa viisi vuotta sitten Solidium omisti kahdeksaa yhtiötä, joissa oli perinteistä valtio-omistusta. Myöhemmin Solidium on nostanut omistustensa määrän 12 yhtiöön muun muassa ostamalla osuudet TeliaSoneran kilpailijasta Elisasta sekä kaivosyhtiö Talvivaarasta.  

Valtiolla on Solidiumin yhtiöissä vain sijoittajaintressi. Strategiset enemmistöomistukset kuten Neste Oil, Fortum ja Finnair eivät kuulu Solidiumin osakesalkkuun.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.