Mainos

Sofi Oksasen hurja menestys maailmalla jatkuu

Kirjailija Sofi OksasenPuhdistus-romaanille on tänään myönnetty Ranskan arvostetuimpiin kirjallisuuspalkintoihin kuuluva Prix Femina. Se annetaan vuoden parhaalle Ranskassa julkaistulle käännösromaanille ja sitä pidetään tärkeimpänä ulkomaalaiselle kirjailijalle myönnettävänä palkintona. Ennen Oksasta sen ovat saaneet muun muassa sellaiset maailmankuulut kirjailijat kuin Ian McEwan, J. M. Coetzee ja Joyce Carol Oates.

Sofi Oksanen on ensimmäinen suomalaiskirjailija, jolle palkinto on myönnetty. Pohjoismaista sen on aiemmin saanut vain ruotsalainen Torgny Lindgren vuonna 1986.

Bestselleristi juhlii ranskalaispalkintoa Islannissa

Sofi Oksanen ei päässyt Pariisiin vastaanottamaan palkintoa, koska on jo aiemmin sovitun mukaisesti Islannissa juhlimassa Pohjoismaiden neuvoston Puhdistukselle antamaa noin 50 000:n euron kirjallisuuspalkintoa.

-On kunnia olla mukana joukossa, johon kuuluu Joyce Carol Oatesin ja Amos Ozin kaltaisia hienoja kirjailijoita. Kirjallisuuspalkinnoilla on Ranskassa valtava merkitys. Se, että suomalainen kirja yltää niillä kentillä valokeilaan, säteilee myös kiinnostuksena ja arvostuksen nousuna muuta suomalaista ja pohjoismaista kirjallisuutta ja kulttuuria kohtaan, kirjailija Sofi Oksanen kommentoi Reykjavikista.

Huomenna Pariisissa julkistetaan Prix Médicis -palkinto, johon Oksanen on myös ehdolla. Prix Femina ja Prix Médicis kuuluvat molemmat maan tärkeimpien ja perinteikkäimpien kirjallisuuspalkintojen joukkoon Goncourtin, Renaudot´n,Interrallién ja Ranskan Akatemian palkinnon ohessa. Kuun vaihteessa puolestaan selviää, saako Oksanen EU:n kirjallisuuspalkinnon.

Ranskassa myynti 70 000

Prix Femina perustettiin vuonna 1904 vastapainoksi miesten hallitsemalle palkintojärjestelmälle. Féminan raatiin kuuluu 12 naista, mutta voittajakirjailijan sukupuolella ei ole merkitystä.

Jo aiemmin syksyllä Puhdistus sai Ranskassa poikkeuksellisen tunnustuksen, kun romaani voitti maan suurimman kirjakauppaketju FNAC:in palkinnon. Puhdistus valittiin voittajaksi 700:n romaanin joukosta. Oksanen kiitti tuolloin menestyksestään Ranskassa myös kääntäjäänsä Sébastien Cagnolia. -Ilman hyviä kääntäjiä suomalaisella kirjallisuudella ei olisi asiaa kansainvälisten kirjallisuuspalkintojen pelikentille, Oksanen muistutti.

Puhdistusta on painettu pelkästään Ranskassa 70 000 kappaletta ja uusi palkinto lisää lukijoiden kiinnostusta entisestään. Maailmanlaajuisesti kirjaa on myyty arviolta puoli miljoonaa kappaletta, josta Suomessa 165 000.

Ooppera ja elokuva tulossa

Kaikkiaan Puhdistus on myyty jo 36 kielialueelle. Virolaissyntyinen säveltäjä Jüri Reinvere on tekemässä siitä oopperaa, joka kantaesitetään Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2012. Myös elokuva on suunnitteilla.

Näytelmänä Puhdistusta on esitetty eri puolilla Suomea. Maailmalla se on esitetty New Yorkissa, Chicagossa sekä Rostockissa lukudraamana. Ensi helmikuussa Puhdistus saa ensi-iltansa New Yorkin La MaMa -teatterissa. Puhdistus eli Purge on ensimmäinen yhdysvaltalaisessa valtateatterissa esitettävä suomalainen näytelmä. Teoksen esitysoikeuksia on myyty lisäksi Pohjoismaihin. Viron Tartossa sitä esitetään jo.

(MTV3)

Katso Helena Petäistön juttu Pariisista

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.