Mainos

Söderman kehottaa kuulemaan kansaa

EU:n entinen oikeusasiamies Jacob Söderman kehottaa kuulemaan Suomen kansaa EU:n uudesta perustuslakisopimuksesta päätettäessä.

Jacob Söderman

Söderman katsoo, että unionista tulee sopimuksen myötä liittovaltion veroinen oikeusyhteisö, "vaikka ehkä lopullinen askel puuttuu".

Mahdollinen neuvoa-antava kansanäänestys tulisi järjestää esimerkiksi vuoden 2007 eduskuntavaalien yhteydessä, Söderman kirjoittaa Turun Sanomissa.

Hän kysyy myös, eikö hallituksen tulisi nyt, kun perustuslakisopimuksen sisältö on valmis, ryhtyä valmistelemaan perustuslakiin säännöstä siitä, että olemme EU:n jäseniä kaikkine siitä johtuvine oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Eduskunnallakaan ei ole perustuslaista ilmenevää valtuutusta siirtää lainsäädäntövaltaansa EU:lle.

- Säännökset helpottaisivat EU-perustuslakisopimuksen hyväksymistä maassamme ja tärkeän asian viemistä päätökseen avoimesti ja rehellisesti. Suomen kansaa kuultaisiin asianmukaisella tavalla eduskuntavaalien yhteydessä, järjestettiinpä sitten varsinainen kansanäänestys tai ei.

Södermanin mielestä on epärehellistä vähätellä perustuslakisopimusta sillä, että se olisi "pelkkä sopimus".

- Perussopimusmenettely on se tapa, jolla EU:lle voidaan hyväksyä perustuslaki. Se ilmenee siitäkin, että Euroopan unionin tulevaisuuskonventti otsikoi aikaansaannoksensa perustuslakina, Söderman huomauttaa.

Hän ei hyväksy väitettä, että sopimuksesta olisi vaikea muotoilla kansanäänestykseen sopivat kysymykset. Myöskään itse sopimuksen pääkohtien oivaltaminen ei Södermanin mukaan ole vaikeaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.