Sodanaikainen pommikone nostetaan Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalassa Liperin Rauanlahdessa alkaa maanantaina kolme viikkoa kestävä poikkeuksellinen ja mittava Junkers-pommikoneen raivausoperaatio.

Vuonna 1944 Pyhäselkään pudonneen, räjähdelastissa olevan pommikoneen nostotyö on luokiteltu räjähdysvaaralliseksi, joten nostoalue on eristetty ja siellä liikkuminen on kielletty. Koneessa on lastina lentopommeja sekä kevyempää aseistusta, kuten konekivääreitä ammuksineen.

Operaatiossa räjähteet tehdään vaarattomiksi ja reilun metrin syvyydessä Talassaaren kupeessa oleva lentokone nostetaan. Räjähteet siirretään syvempään veteen hävitettäväksi.

Koneessa on mahdollisesti suurimmillaan tuhatkiloisia lentopommeja, jolloin viranomaiset joutuvat eristämään alueen. Alueella olevat ihmiset evakuoidaan ja Liperi-Rääkkylä-tie suljetaan.

Lähialueen mökkiläisiä on kehotettu välttämään mökkeilyä noston ajan. Alueella on vajaat 40 kiinteistöä. Koneen tutkiminen ja pommien raivaaminen tuli ajankohtaiseksi, koska matalan veden aikana koneen osia tuli näkyviin. Koneesta kiinnostuneet sukeltelivat hylyllä ja ottivat mukaansa sieltä löytämäänsä materiaalia.

- Teimme tiedustelusukelluksia vuonna 2006, jolloin oletus siitä, että pommit ovat edelleen järven pohjassa varmistui, rikoskomisario Leevi Makkonen kertoi ja totesi, että viranomaisilla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin vaaran torjumiseksi.

Kyseinen Junkers-pommikone putosi Pyhäselkään heinäkuussa 1944. Tali-Ihantalaan matkalla ollut kone nousi ilmaan Onttolan lentokentältä Ylämyllyltä, joutui edellä lentäneen koneen potkurin virtaan ja putosi.

Koneen nelihenkinen miehistö menehtyi. Aikalaiskertomusten mukaan kone paloi useita tunteja.

Sotamuseon asiakirjojen mukaan koneesta poistettiin heti putoamisen jälkeen kevyempi aseistus siltä osin kuin se on ollut mahdollista.

Lokakuun 3. päivään asti kestävän operaation yleisvastuu on poliisilla. Sotilasräjähteiden raivaaminen sen sijaan kuuluu puolustusvoimien tehtäviin, ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitos huolehtii ympäristönsuojelusta. Operaatio työllistää yhteensä noin 40 henkilöä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat