Kurinpitosanktioita tuntuvasti kiristänyt SM-liiga haluaa lajiturvallisuuden edelläkävijäksi – "Olemme vakavissaan tästä"

SM-liigan hallitus ilmoitti tiistaina koventavansa taklauksista jaettavia pelikieltoja välittömästi. SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltusen mukaan päätöksen taustalla on huoli lajin tilanteesta.

SM-liigan päähän kohdistuneet taklaukset ovat nousseet alkutalven suurimmaksi kiekkopuheenaiheeksi. SM-liiga päätti reagoida lajin ympärillä vellovaan puheensorinaan koventamalla huomattavasti taklauksista jaettuja sanktioita. Jatkossa taklauksista annetaan minimissään viiden ottelun pelikielto.

SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen avasi tuoreen päätöksen taustoja. Suurin syy päätökseen oli päähän kohdistuneiden taklausten huomattava karsiminen. SM-liiga kiristi jo kauden alla kurinpitosääntöjään, mutta tulokset eivät olleet toivotun merkittäviä.

– Vaikka toimenpiteet ovat vähentäneet selkeästi niitä määriä, mitä on ollut edellisellä kaudella, kehitys ei ole ollut riittävän nopeaa. Tähän pitää reagoida vähän laajemmin kuin pelkästään rankaisemalla lisää, vaan pohtia myös laajemmin keinoja, millä tavalla suuntaa voitaisiin muuttaa. Toki tilanteet ovat vakavia. Koemme, että meidän pitää toimia näissä asioissa, Hiltunen kertoo MTV Urheilulle.

Uuden päätöksen myötä päähän kohdistuneista ja muista ottelurangaistuksen arvoisista taklauksista seuraa vähintään viiden ottelun pelikielto. Sanktion lopullinen kovuus määritellään aina tapauskohtaisesti.

– Asteikko jatkuu entisestään siitä ylöspäin. Halusimme tuoda tietoisuuteen, että enimmillään voimme määrätä pelikieltoa 60 ottelua tai yhdeksän kuukautta, Hiltunen kertoo.

Kovennetut sanktiot ja tulevat muutokset kertovat siitä, että SM-liiga haluaa päästä eroon päähän kohdistuneista taklauksista ja niiden aiheuttamista loukkaantumisista.

– Se antaa vahvan signaalin siitä, että olemme vakavissaan tästä. Siitä kertovat myös muut päätökset, joiden avulla pyrimme löytämään keinoja, millä saisimme niitä vähennettyä. Tämähän ei ole helppo asia, kun eihän kukaan niitä tahallaan tee. Haluamme, että tässä herättäisiin ajattelemaan tätä asiaa voimakkaammin, Hiltunen painottaa.

SM-liigan hallitus perustaa myös asiantuntijaryhmän, jonka tarkoitus on kartoittaa, millaisia sääntömuutoksia ja -tulkintoja voidaan tehdä lajin turvallisuuden parantamiseksi.

– Haluamme olla edelläkävijöitä ja pyrkiä viemään ajatuksia, joita sieltä syntyy, Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF:n) sääntöjen laadintaan. Haluamme olla aktiivisia suunnannäyttäjiä liigana tässä arassa asiassa, Hiltunen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat