Mainos

Sitran tutkimus: Tulospalkkaus nostaa tuottavuutta

Sitran teettämän tutkimuksen mukaan tulospalkkaa käyttävät yritykset ovat selvästi muita yrityksiä tuottavampia. Tuottavuus voi olla 10 ja jopa 25 prosenttia suurempi yrityksissä, jota käyttävät tulospalkkausta kuin niissä, jossa vastaava järjestelmä ei ole käytössä.

Tulospalkat näyttävät myös kannustavan työntekijöitä ja vähentävän erityisesti toimihenkilöiden vaihtuvuutta yrityksessä. Vaikutukset työntekijöihin ovat sen sijaan olleet vähäisemmät.

Tulospalkkauksen käyttö lisääntyi 1990-luvulla, mutta sen osuus on yhä hyvin pieni, noin 2 prosenttia kokonaispalkkasummasta. Yksi tutkimuksen tekijöistä Juhana Vartiainen sanoo syyksi suosion kasvuun mm. matalan inflaation. Tätä ennen käytettiin palkkaliukumia, jotka korkea inflaatio söi seuraavaan työehtosopimusneuvotteluun mennessä.

Tutkimuksen mukaan tulospalkkojen vaikutus yritysten välisiin palkkaeroihin on vähäinen. Se ei myöskään syöne pohjaa yleisiltä palkkaratkaisuilta. STTK:n asiamies Saara Tarumo arvioi palkansaajajärjestöjen suhtautuvan myönteisesti tulospalkkaukseen, varsinkin jos sille saadaan sovittua tietyt menettelytavat, tulospalkkauksesta tarvitaan myös riittävästi tietoa, jotta työntekijät voivat siihen vaikuttaa.

Yritykset käyttävät tulospalkkajärjestelyjä hyvin eri tavoin. Sitran tulospalkkatutkimus toteutettiin vuosina 2001-2003. Sen pohjana käytettiin TT:n palkkatilastoja vuosilta 1996-2000.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.