Sipilän yhteiskuntasopimus alkaa saada muotoaan – "sai kuvan, että hän on tosissaan"

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ajama yhteiskuntasopimus alkoi keskiviikkona vihdoin hahmottua, kun pääministerikandidaatti julkisti yksityiskohtia hankkeestaan.

Sipilä julkisti blogissaan etujärjestöjen johtajille esittämänsä kysymykset, joihin hän odottaa vastauksia ensi tiistaihin mennessä.

Kysymykset koskevat kilpailukyvyn parantamista, työllistämisen kynnysten madaltamista ja työttömyyden hoitokeinoja.

Saatuja vastauksia lähdetään työstämään ensi keskiviikkona hallitusneuvottelujen kanssa rinnakkaisessa prosessissa. Neuvottelujen lopputuloksen on tarkoitus näkyä hallitusohjelman talousosiossa.

Sipilä kertoi tavanneensa viime päivinä epävirallisten hallitustunnusteluidensa lomassa myös SAK:n, Akavan, STTK:n, EK:n, Suomen Yrittäjien ja Kuntatyönantajien edustajat.

Tapaaminen MTK:n johdon kanssa oli ohjelmassa keskiviikkoiltana.

Sipilä kiitteli tiedotustilaisuudessa tapaamisiaan.

– Tilannekuva on kaikilla sama. Havaitsin myös yhdessä sopimisen henkeä. Minulla on odotukset korkealla, Sipilä sanoi toimittajille Helsingissä.

Etujärjestöt myönteisellä mielellä 

Myös etujärjestöjohtajat kiittelivät tapaamisten jälkeen yhteiskuntasopimusneuvotteluja. 

– Asiat joista keskustelimme, liittyivät työllisyyden parantamiseen keinoihin millä Suomeen syntyisi uusia työpaikkoja. Tähän liittyen hän antoi kysymyksiä vastattavaksi ja määräajan, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kuvaili tapaamista MTV Uutisille.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila uskoo, että neuvottelut johtavat konkreettisiin tuloksiin.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder luonnehti yhteiskuntasopimusta lähinnä yhteiseksi julistukseksi tai muistioksi.

Fjäder muistutti, että palkkoihin ja työrauhaan liittyvät kysymykset eivät yhteiskuntasopimukseen sisälly, vaan ne ratkaistaan erillisessä työllisyys- ja kasvusopimuksessa.

– Tästä ei tule uutta työmarkkinasopimusta, joka allekirjoitettaisiin, Fjäder sanoi STT:lle.

Myöskään STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mukaan yhteiskuntasopimuksessa kyse ei ole varsinaisesta sopimuksesta juridisessa mielessä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan yhteiskuntasopimuskeskustelut eivät ole Sipilälle vain keino tunnustella yhteiskunnallista ilmapiiriä hallitusneuvottelujen alla.

– Sen kuvan tästä keskustelusta sai, että hän on tosissaan sisältöjä hakemassa.

Lue myös:

    Uusimmat