Sinäkin voit kirjoittaa kirjan – näin pääset alkuun

Jos sinulla on tarina tai muistelmat kerrottavana, älä anna pään sisäisten esteiden pidätellä toimeen ryhtymistä.

Kirjailijat eivät ole superihmisiä. He ovat ihmisiä, jotka ovat vain alkaneet kirjoittaa. Jos alkuun pääseminen tuntuu vaikealta, kokeile, olisiko seuraavista Mindbodygreen-sivustolla julkaistuista, kirjoittamisen ammattilaisen Kaia Romanin antamista vinkeistä hyötyä.

Lakkaa ajattelemasta, ettei tarinasi ole kertomisen arvoinen

Itsensä epäily tuhoaa unelmia enemmän kuin mikään muu, edes epäonnistuminen. Nobel-palkittu yhdysvaltalaiskirjailija Toni Morrisonkin on sanonut, että jos on kirja, jonka haluaisi lukea, mutta sitä ei ole vielä kirjoitettu, niin se pitää kirjoittaa itse.

Lakkaa murehtimasta, että loukkaat ihmisiä

Sinun tarinasi on sinun omasi ja muistosi sinun omiasi. Yhdysvaltalaiskirjailija Anne Lamottia siteeraten ”sinä omistat kaiken, mitä sinulle on tapahtunut. Kerro tarinasi. Jos ihmiset haluaisivat sinun kirjoittavan heistä lämpimämmin, heidän olisi pitänyt käyttäytyä paremmin".

Vaikeat kokemukset muokkaavat meitä ihmisinä. Usein ne henkilöt, jotka koemme haastavina, tulevatkin opettaneeksi meille eniten. Älä anna muiden mielipiteiden muokata tulevaisuuttasi tai estää sinua kertomasta tarinaasi. Ehkä sinua jopa kiitetään siitä myöhemmin.

Lakkaa ajattelemasta, että sinun täytyy kertoa koko tarina

Tarinasi ei tarvitse alkaa syntymästä ja jatkua siitä eteenpäin. Voit valita minkä tahansa muiston, jonka koet haluavasi jakaa. Ehkä aika, jota haluat eniten muistella, on viimeiset puoli vuotta elämästäsi – pieni pala vuosikymmenistä, mutta niin suuri osa henkilökohtaisesta kasvusta, että et halua koskaan unohtaa sitä.

Lakkaa ajattelemasta, että sinun täytyy erakoitua kuukausiksi mökkiin

Kirjan tarina voi kertyä palasista, joita on raapustettu paremman puutteessa omiin käsiin, ostoskuitteihin tai nenäliinoihin. Sen tärkeät kohdat saattavat olla kesken kävelylenkin tai kauppareissun kännykkään naputeltuja lauseita. Parhaimmat ajatukset saattavat tulla myös vaikka pilates-tunnilla, jolloin on vain riennettävä ja löydettävä paikka, jossa ne voi nopeasti kirjata ylös.

Vain harvoilla on mahdollisuus vetäytyä kuukausiksi metsän keskelle jonkinlaista kirjailijan retriittiä viettämään. Eikä se haittaa: kun on uppoutunut oman tarinansa tekemiseen, se kyllä löytää tiensä sinun luoksesi. Ehkä käy niin, että tarina kirjoittaa sinulle etkä sinä tarinaa.

Lakkaa huolehtimasta, kuka kirjan lukee

Jos haluat kirjoittaa kirjan, teet sen todennäköisesti eniten nimenomaan itseäsi varten. Kirjoittamisen pitäisi olla nautinnollista. Jos lopputulos sen lisäksi saa jotkut samaistumaan, innostumaan, nauramaan tai liikuttumaan, niin olkoon, mutta kirjoittaessasi et voi ajatella heitä.

Lähde: Mindbodygreen.com

Lukuvalmentaja antaa kirjavinkkejä

Myös lukemiseen voi nykyään saada valmennusta. Huomenta Suomi kävi joulukuussa 2015 Riihimäen kaupunginkirjastossa selvittämässä, miten lukuvalmennus toimii.

Lue myös:

    Uusimmat