Silakka taipuu moneen makuun!

Nyt on hyvä aika kaivaa esiin vanhat hyvät silakkaohjeet ja kokeilla jotain uuttakin. Varsinkin nuorten neitojen on hyvä hioa silakkaruokien tekotaitojaan, sillä eihän koskaan tiedä, milloin joku keksii ottaa käyttöön vanhat keinot vaimoa valitessaan. Ennen vanhaan nimittäin nuorten naisten naimakelpoisuutta arvioitiin sen mukaan, kuinka monta erilaista ruokaa he osasivat silakasta valmistaa!

Silakka on pieni kala, mutta sen merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa on sitäkin suurempi. Silakka on ollut niin köyhien kuin rikkaidenkin perus- ja juhlaruokaa jo satojen vuosien ajan. Eikä se joudu häpeämään nykyisinkään. Silakka taipuu notkeasti niin uusiin ruokatrendeihin kuin perin-teisiinkin valmistustapoihin.

Japanilainen sushi onnistuu yhtä hyvin silakasta kuin muistakin kaloista ja texmex-mausteilla saa silakkapihveihin aitoa meksikolaistunnelmaa. Monien mielestä silakka on parhaimmillaan perinteisesti valmistettuna eli paistettuna perunamuusin kanssa, hiillostettuna näppisyötävänä, savustettuna tai marinoituna. Makuasia, mutta siitä emme pääse mihinkään, että silakka on yksi monipuolisimmista kalalajeistamme!

Savusilakkaruukut(4-6:lle)

Vuoraukseen:
1 1/2 l vaaleita leipäkuutioita
3 munaa
1/2 tl suolaa

Täyte:

2 rkl öljyä
15 cm pala purjoa
4-5 keitettyä perunaa
1/2 keltainen paprika
500 g savusilakkaa (noin 250 g perattua)
2 dl ranskankermaa
1 dl maitoa
2 munaa
2 rkl tuoretta timjamia silputtuna
2 tl sinappia
1/2tl sitruunapippuria
noin 1/2 tl suolaa

Leikkaa leipä noin sentin kuutioiksi ja sekoita niiden joukkoon munat, joiden rakenne on vatkattu rikki sekä mausteet. Painele seosta kerros neljän voidellun uuninkestävän annosvuoan pohjalle ja reunoille. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää joukkoon halkaistu, huuhdeltu ja viipaloitu purjo sekä kuutioidut kypsät perunat ja pilkottu paprika.

Sekoita joukkoon perattu savusilakka ja jaa täyte vuokiin. Sekoita ranskankerman joukkoon maito sekä munat. Mausta seos ja jaa se tasan vuokiin.

Paista ruukkuja 200 asteessa noin 25 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniisti ruskettunut.

Tex-mex silakkapihvit ja veneperunat

400-500 g silakkafileitä
2-3 rkl taco-, salsa- tai mietoa chilikastiketta
100 g maustamatonta tai esim. tacomaustettua tuorejuustoa
2 dl maissihiutaleita
1 dl juustoraastetta
1 tl paprikajauhetta
ripaus chiliä
0,25 tl suolaa

Veneperunat

4-6 perunaa
2 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
0,25 tl jauhettua
valkopippuria
(ripaus chiliä)
1/2 tl suolaa

Aloita ruoan valmistus perunoista. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat hyvin ja halkaise ne. Leikkaa perunan puolikkaat puoliksi tai kolmeen osaan pitkittäin, jolloin saat veneen mallisia paloja. Levitä perunaveneet pellille leivinpaperin päälle. Sekoita mausteet öljyn joukkoon ja levitä seos leivinsiveltimellä perunoille. Paista perunoita yksinään n. 10-15 minuuttia uunissa.

Valmista sillä aikaa silakkapihvit. Levitä puolet fileistä nahkapuoli alaspäin työlaudalle. Sekoita maustekastiketta makusi mukaan tuorejuuston joukkoon ja jaa juusto pieniä nokareina silakkafileille. Nosta juustottomat fileet nahkapuoli ylöspäin kansiksi juustofileille. Murskaa maissihiutaleet kourassasi.

Sekoita kulhossa juustoraaste, paprikajauhe, chili ja suola maissihiutalemurskan kanssa. Ota perunapelti uunista ja siirrä perunat pellin toiseen reunaan. Nosta silakkapihvit perunoiden seuraksi pellille. Ripottele juustoraasteseos pihveille.

Paista silakkapihvejä ja perunoita n. 15 min, kunnes perunat ja pihvit ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

Vinkki: Jos kaipaat kastiketta ruoalle, saat sitä helposti sekoittamalla kermaviilin joukkoon sitä maustekastiketta, jolla maustoit pihvien väliin tulleen tuorejuuston. Tai käytä valmiiksi chilillä ja tomaatilla maustettua ranskankermaa, jota voi ohentaa maidolla tai sitruunamehulla.

Rukiinen savusilakkailtapala

1/2 kg savusilakoita
3 tomaattia
4 revittyä ruisleipäpalaa (esim. Ruispuikula, Reissumies, Ruispalat)
ruohosipulia
tilliä

Kastike:

2 rkl viinietikkaa
1 dl ruokaöljyä
1-2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
Perkaa savusilakat fileiksi. Leikkaa tomaatit viipaleiksi. Lado silakkafileitä ja tomaattiviipaleita kulhoon kerroksittain, silppua runsaasti ruohosipulia ja tilliä väleihin ja päälle.

Kastiketta varten leikkaa sipuli ja valkosipulinkynsi aivan hienoksi silpuksi. Sekoita etikka, öljy ja sipulisilppu ja mausta pippurilla. Valele salaatille.

Täytä leivät mehukkaalla kalasalaatilla tai paahda leivät rapeiksi ja tarjoa salaatti erikseen.

Silakkakukkoset
18 kpl

1 pkt (500 g) pakastettua ruistaikinaa
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
500 g pieniä silakoita fileenä
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua musta- tai valkopippuria
100 g juustoraastetta (miel. voimakkaan makuista)
tillisilppua
tuoretta timjamia
Ota pakastetaikina sulamaan pakkauksen ohjeenmukaan. Suikaloi öljystä valutetut aurinkotomaatit. Levitä silakkafileet työlaudalle ja ripottele niille suola ja pippuri. Laiat jokaiselle fileelle muutama suikale tomaattia, hiukan juustoraastetta ja tilliä sekä muutama lehti timjamia. Käännä fileet takaisin kalan muotoon.

Kaaviloi sulanut taikinalevy yksi kerrallaan noin 30 x 30 cm:n levyksi ja leikkaa 9 neliöön. Älä kaaviloi taikinaa liian ohueksi, ettei se repeile työskennellessä.

Nosta jokaiselle neliölle pari silakkaa. Sivele neliön reunat vedellä ja sulje neliöt taittamalla ne ensin kolmioiksi. Nipistele reunat kiinni. Laita kolmiot pellille niin, että sauma jää alle ja taita kolmion kärkiä vielä hiukan, ettei ne pala. Voit jättää kukkoset myös kolmioksi.

Sivele pinta vedellä ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kukkosten pinta ja pohja on saanut hiukan väriä.

Teksti ja kuvat: Pro Kala ry

Lue myös:

    Uusimmat