Mainos

Sikainfluenssarokotteen hankintamenettelystä muutama kantelu

Oikeuskansleri on saanut tähän mennessä kaikkiaan 19 kantelua sikainfluenssarokotteeseen liittyen. Suurimmassa osassa niistä kannellaan riittämättömästä tiedottamisesta. Muutama kantelu koskee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n hankintamenettelyä.

Suurin osa kanteluista on tullut tämän viikon aikana, toteaa esittelijäneuvos Marjo Mustonen Oikeuskanslerinvirastosta.Yksi hankintamenettelyä koskeva kanne tuli jo viime vuoden lopussa.

Mustonen ei usko, että kanteluihin saadaan ratkaisuja vielä tämän vuoden aikana.

Kanteluissa on asetettu kyseenalaiseksi muun muassa se, että THL tekee ylipäätään rokotehankintoja koskevia päätöksiä. Jääviyskysymykset ovat aina tapauskohtaisia. Yleisellä tasolla ei asiaan voi ottaa kantaa, sanoo Mustonen.

THL tekee jatkuvasti yhteistyötä yritysten kanssa

Aamulehdessä jääviysepäilyjä herätettiin sosiaali- ja terveysministeriön pyytämästä lausunnosta, jonka ylilääkäri Terhi Kilpi oli allekirjoittanut. Kilpi johti tuolloin rokotevalmistajan rahoittamaa tutkimusta.

Kyseessä oli liikesalaisuuksien vuoksi salaiseksi merkitty lausunto, jonka muu sisältö oli avoimesti kerrottu julkisuudessa.

THL kertoo tekevänsä jatkuvasti yhteistyötä yritysten kanssa muun muassa rokotetutkimuksissa. Rahoitus ei tule THL:lle vaan itse tutkimuksiin ja niiden kuluihin. Ilman yhteistyötä rokotustutkimusta ei Suomessa voitaisi tehdä.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi keväällä vuonna 2009 asiantuntijalausuntoa kiiretilanteessa hankintapäätöksensä tueksi. Päätös rokotteen hankkimisesta tehtiin ministeriössä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Rokotteen toimittajaksi valittiin rokotevalmistaja, jolta oli tilattu jo aiemmin prepandeeminen mallirokote lintuinfluenssan varalta tarjouskilpailun perusteella. Ilman tätä päätöstä ei viime syksyn epidemiaan olisi voitu vaikuttaa. Ajoissa aloitetulla rokotuksilla säästettiin ihmishenkiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo päättänyt siirtää rokotehankintapäätökset kokonaan ministeriölle, vaikka ministeriössä ollaan vakuuttuneita, että jääviysongelmaa ei ole ollut, toteaa osastopäällikkö Aino-Inkeri Hansson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.