Mainos

Sikainfluenssa on yhä keskuudessamme

Vaikka kuohunta sikainfluenssan ympärillä on laantunut vuodentakaisesta, ei tauti kuitenkaan ole hävinnyt minnekään. Näin toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu.

- H1N1-virus on alkanut nyt käyttäytyä tavallisen kausi-influenssan tapaan ja se jää kiertämään tänne osana kausi-influenssaviruksia. Kyseessä on normaali influenssa A-viruksen alatyyppi, totesi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Ruutu.

Nyt väestön keskuudessa kiertävä H1N1-virus on Ruudun mukaan täysin samanlainen kuin vuosi sitten.

- H1N1-virus ei ole muuntunut vielä käytännössä ollenkaan, Ruutu sanoo.

Myöskään viruksen aiheuttaman taudin oireenkuvissa ei ole tapahtunut muutoksia.

- Tyypillinen oire on hyvin äkkiä alkava korkea kuume. Se vie henkilön sänkyyn muutamaksi päiväksi ja toipuminen voi kestää jopa kaksi tai kolme viikkoa.

H1N1-virusta voidaan muiden kausi-influenssien tapaa torjua kausi-influenssarokotteella. Alkusyksynä kohutuista rokotteen ja narkolepsiatapausten mahdollisesta yhteydestä huolimatta Ruutu pitää rokotteen ottamista yhä turvallisena - jopa välttämättömänä tietyille ihmisille.

- Kausi-influenssaa usein vähätellään Suomessa, vaikka se tappaa vuosittain satoja henkilöitä. Suomi on tästä vähättelystä johtuen ollut aika huonossa asemassa kansainvälisesti verrattuna, kun puhutaan siitä, kuinka tehokkaasti ikäväestöä ja kroonisia tauteja sairastavia rokotetaan, Ruutu pohtii.

Pandemix-rokotteen ja narkolepsiatapausten mahdollista yhteyttä tutkitaan yhä tarkkaan. Ruutu suhtautuu kuitenkin skeptisesti siihen, että rokotteella olisi yhteys talvena lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin.

- Meillä on runsaasti viitteitä siitä, että ne eivät liity toisiinsa vaan johonkin muuhun asiaan, joka on yhä tuntematon. Täytyy muistaa, että lukuisissa maissa annettiin satoja tuhansia annoksia samaa rokotetta, eikä näissä maissa ole todettu narkolepsian lisääntyneen.

(MTV3)

Katso tutkimusprofessori Petri Ruudun haastattelu: (Huomenta Suomi 6.10.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.