Sibeliuksen häämatkasta Kolille 130 vuotta: Katso, miten huimassa paikassa juhlakonsertti järjestetään – arvoflyygeli päätyi nosturiin

Katso poikkeukselliset järjestelyt: Sibeliuksen 130 vuoden takaista häämatkaa juhlistetaan konsertilla 3:41
Sibeliuksen häämatkasta Kolille tulee perjantaina kuluneeksi 130 vuotta – vuosipäivää juhlistetaan konsertilla näyttävässä miljöössä.

Nosturi kuljettaa arvokasta flyygeliä hotelli Kolin katolle. Täällä kansallismaisema yhdistyy kansallismusiikkiin 17. kesäkuuta 2022, kun Ukko-Kolin huipulla järjestetään Sibeliuksen ja Ainon häämatkan 130 vuoden kunniaksi juhlakonsertti.

– Ei ole korkean paikan kammoa. Sanotaan, että minulla on taipumusta tämmöisiin huimiin konserttipaikkoihin, että näitä on tullut oltua purjelaivan kannalla ja tulen keskellä ja jääringin keskellä, toteaa konsertissa esiintyvä pianisti Nazig Azezian.

Romanttista historian havinaa

Kesäkuussa 1892 Jean Sibelius toi vaimonsa Aino Sibeliuksen Pieliselle häämatkalle. Pohjois-Karjalassa sijaitseva Pielinen on pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suurin järvi. Se tunnetaan pitkistä kapeista hiekkarantasaarista, jotka muodostavat upean harjujonon. Paikkaa ei syyttä kutsuta Pielisen paratiisisaariksi.

Pari kulki Lieksan kautta Vienan Karjalaan, ja kuherruskuukautta vietettiin Monolan aitalla.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian esittävät konserteissa kappaleita, joita Sibelius sävelsi häämatkansa aikana ja sen jälkeen. Kumpikin kansainvälisen uran tehnyt muusikko ovat tunnettuja Sibelius-asiantuntemuksestaan.

Samoista maisemista inspiraatiota haki aikoinaan myös Elias Lönnrot. Innoitusta kumpikin taiteilija haki Kalevalasta ja Karjalasta.

"Tunteet voivat olla pinnassa"

Makkoselle konsertti on hyvin tärkeä.

– Kun me aletaan soittaa, niin täsmälleen 130 vuotta sitten samana päivänä, Sibeliukset ovat lipuneet tuossa edessäni olevalla Pielisellä kohti Lieksaa, josta minäkin olen lähtöisin. Minä luulen, että tunteet voivat olla pinnassa.

Jean Sibelius oli suomalainen myöhäisromantiikan taidemusiikin säveltäjä. Sibeliuksen tuotanto on tärkeä osa suomalaisen kansallisidentiteettiä, ja hän on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen säveltäjä.

Lue myös:

    Uusimmat