Mainos

Siamilaiskaksonen kuoli leikkauksessa

Toinen siamilaisista kaksosista kuoli Britanniassa tehdyssä leikkauksessa, jossa kaksostytöt erotettiin toisistaan. Leikkauksesta hengissä selvinneen tytön tila on "kriittinen mutta vakaa", kertoivat lääkärit tänään.

Tiedossa oli jo etukäteen, että erotusleikkaus johtaisi toisen tytön kuolemaan. Menehtyneellä tytöllä ei ollut omaa sydäntä eikä keuhkoja. Asiantuntijoiden mukaan molemmat kaksoset olisivat kuitenkin kuolleet, jos leikkausta ei olisi tehty.
Leikkausta edelsi oikeustaistelu, sillä Mary ja Jodie -nimillä tunnetuksi tulleiden kaksosten vanhemmat vastustivat leikkaukseen ryhtymistä. Brittiläinen oikeusistuin päätti kuitenkin, että kaksoset voidaan erottaa toisistaan vastoin vanhempien tahtoa.
Vanhemmat tyytyivät päätökseen eivätkä valittaneet siitä enää korkeimpaan oikeuteen. Kaksosten vanhemmat ovat hartaita katolilaisia, ja heidän mielestään Jumalan, ei lääkäreiden, olisi pitänyt ratkaista tyttöjen kohtalo. Vanhemmat saapuivat Maltasta Britanniaan hakemaan lääketieteellistä apua kaksosten tilanteeseen.

Pitkä leikkaus

Pitkä ja vaikea erotusleikkaus alkoi Manchesterissa Pohjois-Englannissa maanantaiaamuna, ja se päättyi lääkäreiden mukaan aikaisin tänään. Kolmikuukautiset, vatsan kohdalta toisissaan kiinni olleet tytöt erotti 20-henkinen leikkausryhmä.
Tänään annetussa lausunnossa lääkärit saattoivat vain todeta Maryn kuolleen leikkauksessa. Manchesterilaisen sairaalan edustalla valvoi ja rukoili yöllä joukko katolilaisia, jotka vastustivat tyttöjen erottamista. Myös aborttia vastustavat ryhmät olivat leikkausta vastaan.
Samassa sairaalassa oli aikaisemmin tehty kolme siamilaisten kaksosten erotusleikkausta, ja kaikki päättyivät kaksosten kuolemaan.
Samanmunaiset eli identtiset kaksoset saavat alkunsa yhdestä hedelmöittyneestä munasolusta, joka jakautuu ja kehittyy kahdeksi eri yksilöksi. Yhteen jääneiden eli siamilaisten kaksosten tapauksessa puoliskot eivät täysin irtaannu toisistaan. Nimensä kaksoset saivat Siamissa eli Thaimaassa 1800-luvun alussa syntyneistä veljeksistä. Yhteen jääneet veljekset elivät 63-vuotiaiksi.
(STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.