Mainos

SHR: Tupakkalakikäsittelyä lykättävä

Suomen hotelli- ja ravintolaliitto (SHR) haluaa, että tupakkalain käsittelyä lykätään eduskunnassa yli vaalien ensi syksyyn, kunnes pääosa muutokseen liittyvistä alemman tasoisista säädöksistä on valmiina.

Tupakkalain muutosesitys ei Hotelli- ja ravintolaliiton mukaan anna ravintoloille riittävästi tietoa tarvittavien muutostöiden käynnistämiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa SHR katsoo, että tätä edellyttää jo yritysten oikeusturva ja hyvä lainsäädäntötapa.

Sen sijaan Hotelli- ja ravintolaliitto sanoo hyväksyvänsä lakiesityksen lähtökohdan, jonka mukaan asiakkaiden valinnan mahdollisuuksia on lisättävä ja tupakansavulle altistumista vähennettävä.

Samalla liitto edellyttää, että ravintoloille luodaan omat määräykset, joilla saavutetaan riittävät terveyspoliittiset tavoitteet, mutta tehdään samalla samalla järkevä liiketoiminnan harjoittaminen mahdolliseksi.

Lakiesitys ravintolatupakoinnista

Lakiesityksen mukaan tupakointi voidaan salli ravintolassa, jonka tarjoilutila on alle 50 neliömetriä. Tätä suuremmissa tarjoilutiloissa 30 prosentin on oltava savuttomia 1. heinäkuuta 1999 mennessä ja edelleen 50 prosentin vuoden 2001 heinäkuun alkuun mennessä.

Lakiesityksen mukaan ravintoloiden on huolehdittava, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan sille alueelle, jossa tupakointi on kielletty. SHR:n antaman lausunnon mukaan näin suuri muutos vallitsevaan tilanteeseen edellyttää ravintoloilta merkittäviä panostuksia liikehuoneistojen ja ideoiden kehittämiseen. Esitys uudeksi tupakkalaiksi siirtyy ensi viikolla valiokuntakäsittelystä istuntosalikäsittelyyn. -Lakia ei tulisi käsitellä ennen vaaleja kiireellisenä, vaan odottaa syksyyn, esittää Hotelli- ja ravintolaliiton toimitusjohtaja Juha Rydman.

Syksyyn mennessä valmistuu liiton VTT:llä Tampereen Hervannassa teettämä ravintoloiden ilmastointia koskeva tutkimus, johon on panostettu 700000 markkaa. Myös ympäristöministeriössä on valmistumassa rakentamismääräysten ohjekokoelman uudistustyö.

Savuttomat ravintolat eivät menestyneet

Helsingissä Elannon Ravintolat kokeili pari vuotta sitten Seurahuoneen kahvilan yhteydessä tupakointikieltoa siten, että vasta vuorokauden vaihtuessa sai yökahvilassa polttaa aamuyön tunteina. SHR:n asiamiehen Pekka Ropposen mukaan tästä luovuttiin kannattamattomana.

Hän esitti myös toisen vastaavan esimerkin: Kun Helsingin rautatieaseman keskiolutravintola muutettiin kahvilaksi ja tupakointi siellä kiellettiin, putosi myös liikevaihto. Nykyisin tässä kahvilassa annetaan mahdollisuus myös tupakointiin. Myös kansainväliset kokemukset ravintolan tiukasta tupakointikiellosta ovat huolestuttavia. Kun tiukka kielto toteutettiin Kaliforniassa viime vuoden alussa, tapahtui kuudessa kymmenestä ravintolasta liikevaihdon laskua ja useat ravintolat ajautuivat konkurssiin. New Yorkissa liikevaihdon menetykset ravintoloissa olivat vielä suuremmat. Englannin ravintolaliitto on arvioinut, että ala menettää yli 45000 työpaikkaa, mikäli maassa toteutetaan ravintoloita koskeva tiukka tupakointilaki.

Suomessa tupakkalaki tuli voimaan vajaat neljä vuotta sitten. Se säädettiin silloin koskemaan lähinnä työpaikkoja ja julkisia tiloja. Ravintolat jätettiin lain ulkopuolelle.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.