Mainos

Sharonille valtuudet hallitusneuvotteluihin

Israelilaisarvioiden mukaan Likudin neuvottelut hallitusyhteistyöstä työväenpuolueen kanssa voivat alkaa jo tänään.

Israelin pääministeri Ariel Sharon on saanut Likud-puolueen äänestyksessä valtuudet aloittaa neuvottelut hallitusyhteistyöstä työväenpuolueen kanssa.

Äänestyksessä 63 prosenttia äänestäneistä kannatti hallitusneuvottelujen aloittamista, ilmoittivat Likudin edustajat myöhään illalla Suomen aikaa.

Sharon kehotti eilen Likudia antamaan tukensa hallitusyhteistyölle työväenpuolueen kanssa. Muussa tapauksessa Israel uhkaa ajautua ennenaikaisiin vaaleihin ja Gaza-suunnitelma suistuu raiteiltaan, pääministeri varoitti. Sharon esitti kehotuksensa Israelin radiossa samalla kun Likudin keskuskomitea äänesti siitä, voiko Sharon aloittaa neuvottelut hallitusyhteistyöstä työväenpuolueen ja kahden ortodoksijuutalaisten puolueen kanssa.

Neuvottelut työväenpuolueen edustajien tulosta mukaan hallitukseen voivat alkaa jo tänään, arvioivat israelilaislähteet.

Eilen julkaistun mielipidemittauksen mukaan 70 prosenttia israelilaisista kannattaa Likudin ja työväenpuolueen yhteishallitusta. Samasta radion teettämästä tutkimuksesta ilmenee kuitenkin, että Likudin keskuskomiteassa työväenpuolueen tulo hallitukseen saa vain 48 prosentin kannatuksen. Vastustajia on 41 prosenttia.

Pääministeri on sanonut, että jollei neuvotteluja hallitusyhteistyöstä aloiteta, hänen on pakko järjestää ennenaikaiset vaalit. Sharonin mukaan myös ensi vuodeksi kaavailtu vetäytyminen Gazan alueelta lykkääntyisi. Monet Likudin aktivisteista vastustavat juutalaissiirtokuntien purkamista Gazasta, mutta sitäkin vähemmän intoa heillä on ennenaikaisiin vaaleihin.

Sharon on menettänyt kolme hallituskumppaniaan puolen vuoden sisällä, ja hänellä on nyt vain 40 edustajan tuki 120-paikkaisessa parlamentissa. Gaza-suunnitelma on hermostuttanut monia Likudin perinteisiä kumppaneita. Työväenpuolueen johtaja Shimon Peres on antanut ymmärtää puolueen olevan valmis hallitusvastuuseen talouspolitiikkaa koskevista erimielisyyksistä huolimatta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.