Mainos

Sharon voitti Israelin pääministerivaalit

Oikeiston Ariel Sharon on voittanut Israelin pääministerin vaalit.

Ariel Sharonista tulee Israelin seuraava pääministeri. Kun käytännössä kaikki äänet on laskettu, oikeistolaisen Likud-puolueen johtaja Sharon oli epävirallisten tulosten mukaan saanut 62,6 prosenttia äänistä. Työväenpuolueen ehdokkaan, pääministeri Ehud Barakin osuus jäi 37,3 prosenttiin.

Vaalivoitto on ylivoimaisin nyky-Israelin yli 50-vuotisen historian aikana. Äänestysprosentti putosi vaaleissa pohjalukemiin. Vain 59 prosenttia 4,1 miljoonasta äänioikeutetusta kävi äänestämässä. Israelin arabiväestö boikotoi vaaleja laajalti. Yleensä noin 80 prosenttia äänestäjistä on käynyt vaaliuurnilla Israelin vaaleissa.

Ehud Barak on jo tunnustanut tappionsa. Sharonia on onniteltu voiton johdosta. Mm. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush onnitteli Sharonia ja sanoi odottavansa yhteistyötä Lähi-idän rauhan eteen.

Israelin lehdet ovat kuvailleet pääministerin vaalin tulosta tyrmäysvoitoksi. Samalla myös varoitellaan, että uudella pääministerillä on odotettavissa sisäpoliittisesti vaikea tehtävä.

Sharon kehotti varhain aamulla Suomen aikaa pitämässään voittopuheessa palestiinalaisia hylkäämään väkivallan ja ryhtymään yhteistyöhön "realistisen" rauhan saavuttamiseksi.
(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.