Mainos

Sharon: Israel hoitaa operaationsa päätökseen

Israelin joukot hyökkäävät palestiinalaisten itsehallintoalueella lähellä Hebronia. Sharon lupaa operaatioiden jatkuvan.

Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoi tänään, että hänen armeijansa pysyy miehitetyillä palestiinalaisalueilla "kunnes terroristit antautuvat".

Sharon antoi lausuntonsa vain tunteja ennen Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin saapumista Israeliin. -Olen varoittanut amerikkalaisia siitä, että Israelin armeija ei vetäydy Betlehemistä, Jeninistä, Nablusista tai Ramallahista ennen kuin kaikki terroristit ovat antautuneet, Sharon sanoi tavatessaan poliisiviranomaisia Tel Avivissa.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres taas sanoi amerikkalaisen NBC-televisioyhtiön Today-ohjelmassa, että Israelin armeija vetäytyisi muutaman viikon kuluessa. Lisäksi Israel on Peresin mukaan avoin kuuntelemaan Powellin neuvoja aikataulun suhteen.

Peresin mukaan Israel on ottanut vakavasti Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin vaatimuksen välittömästä vetäytymisestä. Peres sanoi toivovansa, että Israelin operaatio olisi suoritettu korkeintaan kahdessa tai kolmessa viikossa.

Israel vetäytynyt useista kylistä

Israelin armeija ilmoitti aamulla vetäytyneensä yöllä 24 palestiinalaiskylästä yöllä. Samalla armeija ilmoitti jatkavansa operaatiotaan neljässä suurehkossa kaupungissa. Israelin armeija etsii itsemurhaiskuista epäiltyjä yhä Jeninistä, Nablusista, Ramallahista ja Betlehemistä. Armeija ilmoitti vetäytyneensä mm. Qabatiyasta, Salfitistä, Beit Rimasta, Yattasta ja Tamunista.

Israelin joukot tunkeutuivat aamulla palestiinalaisten Daharyehin itsehallintoalueelle lähellä Hebronia, kertoi uutistoimisto AFP:n toimittaja. Panssarivaunuja ja panssaroituja ajoneuvoja oli kymmeniä. Israelilaisjoukot tekivät etsintöjä talo talolta ja pidättivät monia henkilöitä.

Yöllä israelilaispanssarit ja joukot tunkeutuivat niin ikään Länsirannalla sijaitsevaan Bir Zeitin kaupunkiin. Palestiinalaiset kertoivat Israelin miehittäneen kaupungin poliisi- ja turvallisuusvirastot.

Israelin joukot vedettiin takaisin kolmesta palestiinalaiskylästä myöhään eilisiltana. Joukot vetäytyivät Kabatiyehin, Yattan ja AL-Samohan kylistä Länsirannalla.

ICRC: Palestiinalaisalueiden tilanne hälyttävä


Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC arvioi, että Israelin miehittämien palestiinalaisalueiden tilanne on hälyttävä. Ongelmat liittyvät erityisesti haavoittuneiden ja kuolleiden kuljettamiseen ja siviiliväestön lääkkeiden saantiin.

-Muistutamme jälleen Israelin hallitusta siitä, että siviilien, sairaiden ja haavoittuneiden on saatava kansainvälisten sopimusten mukaan erityistä suojelua, sanoi ICRC.n edustaja Martin Hahn Jerusalemista saksalaisen ARD-television aamulähetyksessä tänään. Tähän asti vetoomukset ovat jääneet ilman suurempaa vastakaikua, jatkoi Hahn.

(STT-AFP-DPA)

Yhdysvalloissa sekä juutalaiset että palestiinalaiset aktivistit aikovat järjestää lähipäivinä suurmielenosoituksia samaan aikaan, kun ulkoministeri Colin Powell neuvottelee Lähi-idän rauhasta. Powellin neuvottelumatka mittaa myös Yhdysvaltain Lähi-idän politiikan uskottavuutta, vaikka ei vielä rauhaan johtaisikaan.

(Huomenta Suomi 11.04.2002)

Uhka ja pelko on käsin kosketeltavaa Lähi-idän hornankattilassa, sanoo alueelta palannut toimittaja Anu Kuistiala.

(Huomenta Suomi 11.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.