Konservatiivit menestyivät seurakuntavaaleissa - valittujen keski-ikä korkea

Seurakuntavaalien valtakunnalliseksi äänestysprosentiksi on täsmentynyt 15,6, kertoo Kirkon tiedotuskeskus.

Neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa äänestysprosentti oli 17.

Hiippakunnista äänestysinto kasvoi vain Lapualla, vähiten äänestettiin Helsingissä. Lapualla ääntään käytti 23,1 prosenttia äänioikeutetuista. Helsingin hiippakunnassa vastaava luku oli 10,8.

Puolet nyt valituista luottamushenkilöistä on uusia. Heistä kuusi prosenttia on alle 30-vuotiaita. Nuoret saavuttivat vähemmän paikkoja kuin viime vaaleissa, jolloin valituista oli nuoria 8,7 prosenttia.

Naisia valituista on 54 prosenttia.

Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat äänestystulokset keskiviikkona.

Nuoria ehdokkaita oli vähän

Helsingissä vaalit voitti kirkkoon uudistuksia ajava Tulkaa kaikki -liike. Se vahvisti asemaansa monissa suurissa kaupungeissa.

Espoossa voittoon ylsi Yhdessä matkalla -lista ja Vantaalla Sanasta elämään -lista. Molemmat ryhmät kuuluvat kirkon konservatiiveihin. Oulussa ja Rovaniemellä voitti vanhoillislestadiolaista herätysliikettä edustava Kristillisten perusarvojen puolesta -liike.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen arvioi STT:lle tänään aamulla, että konservatiivien menestyksen takana oli valittujen hieman edellisvaaleja korkeampi keski-ikä.

– Nuoria ehdokkaita ei ollut kovin paljon, ja heidän äänestäjänsäkin jäivät pääosin kotiin, Salminen arvioi.

Toisaalta uudistusmielisten Tulkaa kaikki -lista sai Helsingissä selkeän voiton ja aika paljon edustajia ympäri Suomen, Salminen huomauttaa.

Poliittisista puolueista kokoomus ja keskusta olivat jälleen suurimmat. Perinteiset puolueet eli keskusta ja kokoomus voittivat Tampereella, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

– Perussuomalaiset laajensivat selvästi kannatustaan ja saivat 1–2 paikkaa aika monessa seurakunnassa, Salminen sanoo.

Turussa partiolaiset oli vaalivoittaja. 

Lue myös:

    Uusimmat