Setä raiskasi tyttöä neljä vuotta, kunnes 10-vuotias tuli raskaaksi – aborttia vastustettu laajoilla mielenosoituksilla Brasiliassa: "Uskotko todella, että tyttö on syytön?"

Brasiliassa tyttö tuli toistuvasti neljän vuoden ajan setänsä raiskaamaksi ja oli lopulta tullut raskaaksi 10-vuotiaana. Tyttö halusi abortin, mikä alkoi kuohuttaa toimenpiteen vastustajia.

Tyttö hakeutui sairaalaan, jotta toimenpide voitaisiin suorittaa. Useiden medialähteiden mukaan sairaalan henkilökunta kieltäytyi suorittamasta aborttia.

Toisessa sairaalassa abortti tehtiin onnistuneesti maanantaina.

Abortti on Brasiliassa mahdollista saada, mikäli joutuu raiskauksen kohteeksi, äidin terveys on vaarassa tai jos sikiöllä on synnynnäistä vajaatoimintaa.

Tytön henkilötiedot julkaistiin netissä

Tällä välin aborttien vastainen ryhmä masinoi oman koneensa käyntiin ja julkaisi tytön nimen sekä kuvan sosiaalisessa mediassa.

Lisäksi ryhmä keräytyi tytön sairaalan ulkopuolelle osoittamaan mieltä, jotta uhrille ei tehtäisi aborttia.

He kutsuivat sairaalahenkilökuntaa tappajiksi ja yrittivät estää heidän pääsynsä sairaalaan. Tämän pysäytti kuitenkin sotilaspoliisi.

BBC:lle puhunut aktivisti kertoo, että tyttö puolestaan salakuljetettiin rakennukseen auton takakontissa, ja hän meni sairaalaan sisään sivuovesta.

Ryhmän toiminta on BBC:n mukaan herättänyt paljon vihaa Brasiliassa, ja oikeus on määrännyt Googlen, Twitterin sekä Facebookin poistamaan tytön henkilökohtaiset tiedot alustoiltaan.

Tiistaina annetun määräyksen mukaan yhtiöt kohtaavat 50 000 Brasilian realin eli noin 7 500 euron päivittäisen sakon, mikäli tiedot eivät poistu.

Äärioikeistolainen aktivisti

BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan tytön henkilökohtaiset tiedot julkisti aktivisti Sara Giromini, joka on yksi presidentti Jair Bolsonaroa kannattavan aseistetun äärioikeistolaisen ryhmän johtajista.

Tyttöä raiskannut setä on pidätetty, mutta on epäselvää, johtaako Girominin toimet syytteeseen.

"Uskotko todella, että tyttö on syytön?"

Viimeisimpänä tapauksessa kuohuttaa Mato Grosson alueen papin Facebook-kirjoitus, jonka mukaan tyttö olisi itse ollut mukana raiskauksessa.

– Uskotko todella, että tyttö on syytön? Uskotko myös Joulupukkiin?

– Totta kai hän nautti siitä, pappi kirjoittaa lähettämässään yksityisessä Facebook-viestissä, josta otettu kuvakaappaus kiertää sosiaalisessa mediassa.

Myös paikalliset tiedotusvälineet ovat julkaisseet kuvakaappauksia viesteistä.

Raiskaus tuli esille vasta nyt, sillä setä oli uhkaillut tyttöä, jotta hän pysyy hiljaa.

Ei poikkeus

Human Rights Watch -järjestön mukaan tällainen tapaus ei ole harvinaista Brasiliassa.

Tutkimuksien mukaan neljä alle 13-vuotiasta raiskataan maassa joka tunti, järjestö kertoo verkkosivuillaan.

Suurimmassa osassa tapauksia raiskaaja on sukulainen.

210 miljoonan asukkaan Brasiliassa oli ennen koronapandemian alkua vain 76 sairaalaa, jotka tekivät laillisia abortteja. Koronan myötä määrä on laskenut 42:een.

Järjestön mukaan raiskaustapauksissa abortin kieltäminen tai viivyttäminen on rinnastettavissa kidutukseen.

Lue myös:

    Uusimmat