Serj Tankian loisti Seinäjoen yössä

Ranskalaiset menestyivät Provinssirockissa paremmin kuin jalkapallossa

Provinssirockin lauantai ei tarjonnut ensimmäistäkään supertähden esiintymistä. System Of A Downin solistina tähteyteen ponnistaneen Serj Tankianin esitys oli kuitenkin sitä luokkaa, että parantamisen varaa jäi hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Serj Tankianin ja taustabändin olemus lavalla kieli siitä, että hauskaa on ja homma toimii. Ryhmän soitto ja kappaleet toivat mukavasti mieleen System Of A Downin. Soolo-Tankian tosin antaa teksteille enemmän tilaa kuin bändi, jonka ansioilla hänet kiinnitettiin Provinssirockin suuruiseen juhlaan illan pääesiintyjäksi.

Herrat silinterihatuissaan tarjosivat murskaavien riffien keskellä kauniita laulumelodioita ja monen sortin oivalluksia. Ja myös poliittisia kannanottoja. Libanonissa syntynyt armenialaisten vanhempien yhdysvaltalainen lapsi Tankian haukkui pystyyn maansa äärioikeistolaisen siiven. Presidentin hän mainitsi ihan nimeltäkin.

Serj Tankianin keikka oli samalla kuin teatterikappale. Ei ihme, että Tankian kysyi itseironiaa vilautellen yleisöltä "oletteko nähneet elokuvan nimeltä Borat?" Miesten yhdennäköisyys on melkoinen.

Kaiken huipuksi Serja Tankianin keikka päättyi niin mojovaan ilotulitukseen, että Salpausselän kisat saa olla kateellinen.

And Justice For All...

Festivaalin yrmyä ilmettä toisaalta rikkoi ja toisaalta pönkitti ranskalaisduo Justice, joka alisti X-stagen konebiitille. Daft Punkin jalanjälkiä tömistelevä Justice on oman genrensä hevimetallia: on vain biitti eikä juuri muuta. Hittibiisinsä yhtye esitti töykeästi instrumentaaliversioina, ilman vierailevia vokalisteja tai edes sampleja. Vahvistinkaappien ja ristilogon takana esiintynyt yhtye säilytti mystiikkansa loppuun saakka.

Jo on aikoihin eletty, kun Provinssissa Ranska voittaa Englannin 2-0. Yhtään brittipopparia ei tänä vuonna Törnävällä ollut, mutta ranskalaisyhtyeitä kaksi: näistä toinen oli The Do, joka on tosin ainakin neljäsosaksi suomalainen; laulaja Olivia Merilahti puhuu suomea kuin syntyperäinen.

Yhtyeen musiikki on kuin 2000-luvulle päivitettyä trip hopia: soulia, funkia, elokuvallisia vaikutteita, kaikki laulettuna genrelle ominaisella vaikeroivalla tavalla. Ranskassa The Do on myynyt liki 200 000 levyä, Suomessa huomattavasti vähemmän, mutta silti Rumbatelttaan oli vaikea mahtua yhtyeen musisoidessa.

Pelihousut jäivät repimättä

Vaikka ranskalaiset Seinäjoella loistivatkin, maan jalkapallojoukkue ei EM-kisoissa ole niin tehnyt. Justicen keikan aikana yleisömassan keskellä liehunut Ranskan lippu oli repaleinen. Tuli mieleen, että tuskastunut ranskalainen jalkapallofani oli pelihousujen sijasta repinyt lippunsa.

Provinssirockin lauantai pesi perjantai-illan myös sään puolesta. Sade alkoi vasta viime yön alkaessa kääntyä valoisampaan suuntaan.

Tämän päivän pääesiintyjäksi Provinssirockin järjestäjät olivat onnistuneet haalimaan yhdysvaltalaisen Foo Fightersin, koko Provinssirockin odotetuimman esiintyjän.

(MTV3-STT/Antti Eerola, Samuli Knuuti)

Lue myös:

    Uusimmat