Selviääkö Porvoon poliisiampumisten motiivi tänään? Oikeudenkäynti ruotsalaisveljeksiä vastaan alkaa – MTV seuraa istuntoa

Porvoon poliisiampumisesta epäillään 25- ja 30-vuotiaita veljeksiä – MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen avaa yksityiskohtia tapahtuneesta 5:22
MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen avasi Porvoon ampumisen ja ampumisesta epäiltyjen kiinniottotilanteen taustoja pian tapahtuneen jälkeen.

Porvoon poliisiampumisten oikeudenkäynti alkaa tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Tänään julkisiksi tulevat jutun haastehakemus ja esitutkintamateriaali. Syytetyt itse eivät tule paikalle valmisteluistuntoon, vaan he astuvat oikeuden eteen vasta ensi maanantaina, kun jutun pääkäsittely alkaa.

MTV Uutiset seuraa paikan päällä valmisteluistuntoa. Oikeus kokoontuu valmisteluistuntoon Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tiloihin Vantaalle, mutta media seuraa istuntoa videoyhteyden välityksellä Hyvinkäältä. Koronaepidemian vuoksi yleisö ei pääse samaan istuntosaliin oikeuden kokoonpanon kanssa.

Vuonna 1989 syntynyttä Richard Nicholas Granholmia ja vuonna 1994 syntynyttä Raymond Anthony Granholmia syytetään 13 murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisipartio hälytettiin paikalle väitetyn omaisuusrikoksen perusteella

Rikokset tapahtuivat Porvoossa 25. elokuuta viime vuonna.

Tapahtumat alkoivat Porvoossa, kun Koneistajantie 1:een oli kutsuttu poliisipartio väitetyn omaisuusrikoksen vuoksi. Paikalla poliisit kohtasivat aseellista väkivaltaa, ja saivat ampumavammoja. Poliisit pääsivät kuitenkin poistumaan paikalla.

Noin kolmen minuutin tapahtumasarjaa tutkitaan murhan yrityksinä.

Ampumisesta epäillyt ruotsalaisveljekset pakenivat paikalta. Käynnistyi ajojahti, joka jatkui koko päivän. Miehet paikannettiin myöhemmin samana päivänä Tampereelle. Epäiltyjen Ruotsin kilvissä ollut Volvo oli pysähtynyt huoltoasemalle ja tankannut maksamatta.

Miehet yritettiin ottaa kiinni ennen Tampereen Rantatunnelia, mutta auto kiihdytti tunneliin, jossa poliisia kohti ammuttiin viidesti. Osa laukauksista osui poliisiauton keulaan.

Takaa-ajon aikana ammuttiin useita laukauksia

Takaa-ajo jatkui Hämeenkyröön, jossa pakoauto muun muassa kiersi piikkimaton ja poliisia kohti ammuttiin jälleen. Lopulta Ikaalisissa puoli yhdeksän aikaan illalla auto ajoi piikkimaton yli, ja pysähtyi muutaman sadan metrin päähän matosta. Epäillyt astuivat ulos autosta ja antoivat ottaa itsensä kiinni.

Yhteensä tapahtumasarjassa ammuttiin parisenkymmentä laukausta kohti poliisia, mutta poliisi ei käyttänyt asetta Porvoossa tai Pirkanmaalla.

Katso video: Tähän takaa-ajo päättyi

Tähän päättyis poliisien vaarallinen takaa-ajo Tampereen kupeessa 0:40

Veljekset pysyneet vaiti

Koko esitutkinnan ajan ruotsalaisveljekset ovat olleet vaitonaisia kuulusteluissa. Poliisi teki kuitenkin runsaasti myös muita kuulusteluja.

Esitutkinnasta selvinnee se, mitä poliisi arvelee teon motiiviksi. Oikeudenkäynnin aikana asiaan saataneen myös lisäselvyyttä.

MTV uutisoi aiemmin omiin tietoihinsa pohjautuen, että ainakin osamotiivina teolle ja sen alkuperäisenä tavoitteena on ollut viedä poliiseilta aseet. Porvoossa he saivatkin mukaansa toisen poliisin käsiaseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan toista poliiseista ammuttiin Porvoossa vatsan seudulle. Luoti pysähtyi poliisin yllä olleeseen luotiliiviin, mutta aiheutti poliisille mustelman tai verenpurkauman.

Toista poliisia puolestaan osui käteen, minkä johdosta käsi jouduttiin leikkaamaan. Oikeudenkäynnin aikana selvinnee lisää tietoa siitä, millaiset vammat poliisit saivat.

Poliisi ei ole kommentoinut vammoja tarkemmin, mutta arvioi aiemmin, että suojavarusteet saattoivat pelastaa poliisien hengen.

Lue myös:

    Uusimmat