Rikostoimittajien ronski arvio: Nämä virheet Porvoon ryöstäjäveljekset tekivät – "Jos tämä oli suunniteltu teko, tämä oli helvetin huonosti suunniteltu"

11:39

Porvoossa poliisiauton ryöstöä yrittänyt veljeskaksikko teki toiminnassaan useita virheitä, sanovat MTV Uutisten rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen.

Veljekset Richard ja Raymond Granholm yrittivät Porvoon sunnuntaisessa välikohtauksessa ampua poliiseja. Tilanteessa loukkaantui kaksi poliisia. 

Välikohtauksen jälkeen käynnistyi suuri poliisioperaatio, joka päättyi rajuun takaa-ajoon Tampereen seudulla. Takaa-ajon aikana epäillyt ampuivat poliisia kohti uudemman kerran. Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahon mukaan toiminnan motiivina oli yritys ryöstää poliisin aseet.

– Ydinkysymys on tietenkin se, mihin tällä toiminnalla tähdättiin, rikostoimittaja Lehtinen toteaa.

Olisivatko veljekset tarvinneet aseita johonkin Suomessa tai Ruotsissa, jossa veljekset olivat pitkään asuneet? Lehtinen pitää Ruotsia todennäköisempänä vaihtoehtona.

– Tässä on niin moni kysymys vielä auki, että mitä enemmän tätä miettii, sitä oudommalta ja hölmömmältä tämä tuntuu, Lehtinen pohtii.

"Poliisin toimintakykyä on aliarvioitu aika selkeästi"

Toistaiseksi hämärän peitossa on myös se, kuinka tahallista ja suunniteltua veljesten toiminta ylipäätään on ollut.

– Oli kyseessä kumpi tahansa, poliisin toimintakykyä on aliarvioitu aika selkeästi, Sipilä miettii.

Mikäli kaksikon tavoitteena oli todella saada anastettua poliisin aseet suunnitellulla operaatiolla, sunnuntain tapahtumainkulku pitää sisällään lukuisia erheitä.

Veljekset yrittivät ryöstää poliisiauton oman majapaikkansa vieressä, ja tapauksesta soitettu hätäpuhelu tuli veljesten itsensä hallussa olleesta puhelimesta.

– Nykytietojen mukaan on ilmeistä, että heillä ei ollut naamioita. Poliisiautossa voi olla videokamerat päällä, Sipilä muistuttaa.

Välikohtauksen jälkeen pakoon lähdettyään veljekset suorastaan hukkasivat aikaa. Kaksikko olisi voinut ajaa täyttä häkää esimerkiksi Ruotsin rajaa kohti, mutta pako päättyi Ikaalisiin.

Pakoajoa isoilla teillä, omat puhelimet mukana

Granholmit pitivät ilmeisesti omia puhelimiaan jatkuvasti mukanaan. Näin ollen poliisi pystyi varsin helposti jäljittämään puhelimet ja seuraamaan veljesten liikkeitä reaaliajassa.

Kulkupeliääkään ei vaihdettu; poliiseja paettiin samalla autolla, joka oli tullut poliisille tutuksi jo Porvoon välikohtauksen yhteydessä. Kaiken huipuksi miehet ajoivat isoilla teillä pikkuteiden sijaan.

– Jos tämä oli suunniteltu teko, silloin pitää sanoa, että tämä oli, anteeksi kielenkäyttöni, helvetin huonosti suunniteltu teko, Sipilä lataa.

Rikostoimittajat eri linjoilla tapauksen tahallisuudesta

Veljeskaksikon tiedetään oleskelleen Porvoossa noin kahden kuukauden ajan ennen sunnuntain tapahtumia. Kaikesta huolimatta Pekka Lehtinen pitääkin todennäköisenä sitä, että veljekset olivat tulleet Ruotsista Suomeen valmistautumaan tekoonsa.

– Ovatko he toimineet jonkun puolesta, jonkun käskyläisinä, hankkiakseen kannuksia tai myydäkseen aseet Ruotsissa? Tässä on niin paljon spekulointia, että tämä on aika loputonta, Lehtinen päivittelee.

Kokeneet rikostoimittajat ovat arvioissaan lopulta eri linjoilla siitä, onko toiminta ollut etukäteen suunniteltua ja tahallista. Sipilän mukaan veljekset olisivat voineet esimerkiksi päihtyneenä saada päähänpiston aseiden varastamisesta.

– Lähdet nyt siitä ajatuksesta, että kun on raaka ja kova teko, pitää olla kunnon motiivi taustalla. Entä jos ei olekaan? Sipilä tiedustelee Lehtiseltä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja