Mainos

Sellun tulevaisuus: lankaa, kankaita ja pakkauksia

Tutkijat kehittelevät selluloosalle uusia käyttömahdollisuuksia. Uusista tuotteista toivotaan pelastusta Suomen metsäteollisuudelle. Sellusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kankaita ja pakkauksia, jotka ovat kokonaan kierrätettäviä.

Teknolgian tutkimuskeskus VTT:n professori Ali Harlin on pukeutunut sellukankaasta valmistettuun liiviin.

- Kyllä tämä on ihan selluloosaa yltympäriinsä nappeja myöten. Raaka-aine on ihan kilpailukykyistä. Ehkä tämä on 10 prosenttia kalliimpaa kuin puuvilla tai polyesteri, mutta toisaalta tämä on täysin kierrätettävä tuote ja biopohjainen, muistuttaa Harlin.

Tutkijat ovat jo onnistuneet kehittämään selluloosasta monia tuotteita, esimerkiksi erilaisia lankoja, joista voidaan kutoa vaikkapa kankaita, mattoja tai verhoja.

Sellusta saa myös uudenlaisia pakkauksia.

- Tässä on aine, josta uskomme, että tämä on styroksin tappaja. Tämä pakkaus on tehty sellukuidusta. Käytön jälkeen koko paketin voi heittää paperinkierrätykseen, esittelee Harlin.

Sellutuotteiden valtti on kierrätettävyys

Sellun käyttömahdollisuudet näyttävät rajattomilta.

- Olisi varmaan helpompi sanoa, mitä sellusta ei voi tehdä. Me olemme keskittyneet tekemään isoja kuluttajatuotteita: pakkaamista, tekstiilejä ja erilaisia komposiittimateriaaleja, luettelee Harlin.

Sellutuotteiden etu on kierrätettävyys. Kuidut voidaan erotella uudelleen ja tehdä niistä jotain muuta.

- Näin saadaan tehostettua materaalitehokkuutta. Materiaali, joka tekstiilipuolella yleensä käytetään kerran, voidaan tässä käyttää 2, 3 tai jopa 4 kertaa. Onhan se huima muutos, muistuttaa Harlin.

Kierrätettävät sellukankaat ovat jo herättäneet vaateteollisuuden kiinnostuksen. Kun puuvillan tuotanto kuluttaa paljon vettä ja vie peltopinta-alaa, sellukankaat ovat huomattavasti ympäristöystävällisempiä.

- Jos me käyttäisimme vaikka Suomen koko puiden kasvuylijäämän selluloosapohjaisten tekstiilien valmistukseen, voitaisiin vapauttaa peltopinta-alaa noin 30 miljoonan ihmisen ruuantuotantoon. Sille on tarvetta, kun maapallon väkiluku kasvaa, laskee Harlin.

Metsäteollisuuden pelastajat

Harlin uskoo, että uudet sellutuotteet ovat markkinoilla vielä tällä vuosikymmenellä.

- Varmaan tämän vuosikymmenen loppupuolella meillä on tuotteita, jotka ovat oikeasti kaupassa ja joista tehdään rahaa.

Uusista tuotteista odotetaan Suomen metsäteollisuuden pelastajaa.

- Suomen metsäteollisuus tarvitsee laajan pohjan ja tämä on varmaan yksi kova kivijalka siinä. Tietysti pitää pystyä tuottamaan kilpailukykyisesti myös perustuotteita. Meidän teollinen rakenne tulee olemaan erikokoisia tuotantolaitoksia. On olemassa pidempiä arvoketjuja ja uudenlaisia prosesseja. Enää se ei ole mikään monokulttuuri, visioi Harlin.

Lähitulevaisuudessa paperitehtaan rullalla saattaa siis pyöriä kangasta paperin sijaan. Ja kaupasta voi ostaa koivumekon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja