Seksuaalirikoksissa roima nousu – ulkomaalaisten epäiltyjen määrä kaksinkertaistunut

Seksuaalisia ahdisteluja enemmän kuin viimevuonna 2:06

Seksuaalirikosten määrä on noussut viime vuodesta 12 prosenttia, selviää poliisin tuoreista tilastotiedoista. Niiden epäilty tekijä on entistä useammin ulkomaalainen. Valtaosa epäillyistä seksuaalirikoksista on kuitenkin kantaväestön tekemiä.

Poliisille ilmoitettiin tänä vuonna tammi-kesäkuun aikana yhteensä 1 622 seksuaalirikosta, kun niitä ilmoitettiin viime vuonna vastaavana aikana 1 446. 

Poliisin tietoon tuli näin 176 seksuaalirikosta enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana. Pelkästään raiskausrikoksia tuli poliisin tietoon noin kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän. Luvuissa ovat mukana kaikki kansalaisuudet. Suurin osa seksuaalirikoksista on syntyperäisten suomalaisten tekemiä.


Seksuaalisia ahdisteluita tuli poliisin tietoon 258 eli 155 rikosta enemmän kuin edellisen vuoden tammi-kesäkuun aikana, jolloin poliisille ilmoitettiin 103 seksuaalista ahdistelurikosta.

Voimakkaimmin seksuaalisten ahdisteluiden määrä on noussut Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten alueilla.

Helsingissä raiskausrikoksia on tänä vuonna 45 tapausta viime vuotta enemmän, seksuaalisia ahdisteluja on puolestaan 53 kappaletta enemmän viime vuoden vastaavaan aikaan nähden.

Ulkomaalainen tekijänä yhä useammin

Seksuaalirikokset, joissa rikoksestä epäilty on poliisin tiedossa, ulkomaalaisten tekemien rikosten määrä on noussut valtavasti.

Ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikosten määrä on noussut 143 rikoksella. Yhteensä niitä oli 297 kappaletta. Lisäystä edellisvuoden vastaavasta ajasta on 93 prosenttia.


Ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluita oli viime vuoden tammi-kesäkuussa 14 rikosta, kun tänä vuonna puolen vuoden aikana ulkomaan kansalaista epäillään 77 seksuaalisesta ahdistelusta.

Vastaavat luvut suomalaisten tekemiksi tilastoitujen rikosten osalta olivat viime vuoden osalta 57 rikosta ja tänä vuonna 76 rikosta. Ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä on noussut 46 prosenttia.

Seksuaalirikostapauksissa, joissa rikoksen uhri on tiedossa, on ulkomaalaisten asianomistajien määrä noussut 66,7 prosenttia (52 tapausta) edellisen vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Kaikkiaan poliisille ilmoitettujen rikosten määrä laski tammi-kesäkuun aikana runsas kaksi prosenttia eli noin 9000 rikoksen verran edellisen vuoden vastaavaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja