Seksin ja läheisyyden puute voi aiheuttaa haittaa terveydelle – orgasmin terveyshyötyjä kannattaakin tavoitella vaikka yksin

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Se, paljonko seksiä "pitäisi" harrastaa, on yksilöllistä, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta kuvailee. Mutta väljähtyykö seksielämä aina lopulta?

Seksillä ja muulla intiimillä kanssakäymisellä tiedetään olevan monia positiivisia terveysvaikutuksia. Mitä kehossamme tapahtuu silloin, kun seksiä ei harrasta pitkään aikaan?

Pitkä tauko seksistä voi johtaa monenlaisiin ongelmiin. Esimerkiksi nämä kuusi asiaa voivat tapahtua, kun seksi loppuu. Seksin puute voi johtaa myös ahdistuneisuuteen, unen laadun heikkenemiseen sekä kosketuksen puutteeseen.

Professori Kory Floyd kertoo The Sunissa, ettei mikään korvaa fyysistä kosketusta.

– Kun meillä on mahdollisuus olla fyysisessä kontaktissa – koskettaa, pitää kädestä, halata ja suudella – hyödymme siitä henkisesti ja fyysisesti. Mikään muu ei korvaa täydellisesti fyysistä kosketusta, Floyd kertoo.

Floydin mukaan ihminen ei koskaan lakkaa kaipaamasta toisen ihmisen kosketusta. Kosketuksen puute voi aiheuttaa masennusta, ahdistuneisuutta ja jopa heikentää immuunijärjestelmää.

– Ihmiselle, joka haluaa harrastaa seksiä ja on tottunut harrastamaan sitä säännöllisesti, seksuaalisen kanssakäymisen puute voi aiheuttaa vahingollisia seurauksia, kertoo psyko- ja seksuaaliterapeutti Dulcinea Pitagora Insiderille.

– Oireet voivat ilmetä sekä henkisessä että fyysisessä terveydessä moninaisina, kuten eristäytyneisyyden tunteena, epävarmuutena sekä madaltuneena itsetuntona, Pitagora selittää.

Orgasmin terveyshyötyjä kannattaa tavoitella yksinkin

Orgasmilla on tunnetusti lukuisia terveyshyötyjä. Se voi esimerkiksi helpottaa ahdistuneisuutta sekä parantaa vastustuskykyä ja unen laatua.

Psykologi Rachel Needlen mukaan orgasmin terveyshyödyt ovat niin merkittäviä, että niidenkin, jotka eivät voi harrastaa seksiä partnerin kanssa, tulisi masturboida ja pyrkiä saamaan orgasmeja.

– Orgasmit vapauttavat endorfiinejä, jotka voivat ainakin väliaikaisesti vähentää stressiä sekä aiheuttaa positiivisia tuntemuksia tehden olon onnellisemmaksi, Needle sanoo.

–  Jos haluat hyötyä positiivisista terveysvaikutuksista, löydä keino saada orgasmeja, hän kehottaa.

Seksin harrastaminen pitkän tauon jälkeen voi tuntua vaikealta

Dulcinea Pitagoran jälkeen seksin harrastaminen tauon jälkeen voi tuntua vaikealta etenkin niistä, jotka muutenkin vieroksuvat muutosta. Jos koronavirus pakotti selibaattiin, rajoitusten höllentymisen jälkeen monen seksielämä voi taas elävöityä.

–  Käytän tässä tapauksessa termiä “uudelleen löytäminen”, sillä karanteenia edeltävään seksielämään ei ole välttämättä enää paluuta, Pitagora sanoo.  

–  Sen sijaan ihmiset voivat löytää uuden tavan ajatella seksuaalisuuttaan ja sitä, kenen kanssa he haluavat harrastaa seksiä ja miten, hän jatkaa.

Pitagoran mielestä ihmisillä on käsissään hyvä mahdollisuus pohtia kriittisesti omia seksuaalisia halujaan.  

–  Sanoisin myös, että ihmiset saattavat tuntea euforiaa, kun rajoitukset poistetaan. Heillä on mahdollisuus tutkia seksuaalisuuttaan tavoilla, joista he ovat aiemmin ehkä pidättäytyneet, Pitagora miettii.

Lähteet: The Sun, Insider

Lue myös:

    Uusimmat