Mainos

Seismologian instituutti: Heikot rakennukset vaarassa Iranissa

Iranissa lähellä Pakistanin rajaa sattui tänään voimakas maanjäristys. Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,8. Järistyksen seurauksena satojen ihmisten pelätään kuolleen.

Seismologian instituutin johtaja Pekka Heikkinen kertoo 7, 8 suuruisen maanjäristyksen olevan hyvin voimakas. Maanjäristyksen tuhovoima riippuu kuitenkin siitä, kuinka lähellä maanpintaa järistys tapahtuu. Iranin järistys tapahtui 82 kilometrin syvyydessä, mikä on todennäköisesti lieventänyt järistyksen aiheuttamia tuhoja.

Maanjäristys tapahtui syrjäseudulla. Järistyksen keskuksesta lähimpään kaupunkiin, 70 000 asukkaan Khashiin, on noin 80 kilometrin matka.

Heikkisen mukaan magnitudiltaan lähes kahdeksaa hipova järistys voi aiheuttaa tuntuvia tuhoa jopa 100 kilometrin säteellä.

– Huonoille rakennuksille järistys aiheuttaa varmasi paljon tuhoa. Ja on oletettavissa, että alueella on paljon huonokuntoisia savitiilirakennuksia.

Seismologian instituutin tietojen mukaan noin 300 000 maanjäristysalueella asuvasta ihmisestä asuu hyvin rakennetulla alueella, jossa tuhot ovat todennäköisesti pienempiä. 10 000–20 000 ihmistä asuu alueella, jolla on paljon huonosti rakennettuja taloja, jotka ovat helposti sortuvia.

Magnitudiltaan yli kahdeksan olevia järistyksiä on vuodessa maailmalaajuisesti 1–2. Magnitudiltaan 7–8 olevia järistyksiä esiintyy noin kerran kuussa.

– Mutta suurin osa niistä tapahtuu valtamerien pohjassa, Heikkinen kertoo.

Iran kuuluu alueeseen, jolla maanjäristykset ovat yleisiä. Silti näin voimakas järistys on Iranissakin poikkeuksellinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.