Sebastian Aho avautuu kevään kinkkisistä NHL-sopimuskuvioista: "Kaikki tapahtui aika äkkiä"

Sebastian Aho jatkosopimukseen Carolinan kanssa 1:26
Videolla uutinen Sebastian Ahon jatkosopimuksesta Carolina Hurricanesin kanssa.

NHL-hyökkääjä Sebastian Aho teki värikkäiden vaiheiden jälkeen viiden vuoden jatkosopimuksen Carolina Hurricanesiin. Aho kertoi MTV Urheilulle, miten hän koki neuvottelut. 

Sebastian Aho ja hänen tukijoukkonsa kävelivät tulisilla hiilillä heinäkuun alussa, kun hänen sopimusneuvottelunsa kävivät kuumimmillaan. Hyökkääjän mahdollinen jatko Carolina Hurricanesissa oli iso uutisaihe Pohjois-Amerikassakin.

– Pystyin pitämään kauden aikana ajatukset sopimusasioista poissa ja keskityin jääkiekkoon. Sitten kauden jälkeen halusin tietoisesti olla tilanteen tasalla ja juttelin enemmän agenttien kanssa, Aho kertasi tapahtumasarjaa MTV Urheilulle. 

Neuvotteluihin tuli odottamaton käänne, kun Montrean Canadiens löi pöytään niin sanotun offer sheetin, joka on mahdollista tehdä rajoitetulle vapaalle agentille.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hurricanes vastasi Montrealin vetoon 

Canadiensin tarjous viiden vuoden sopimuksesta oli 8,454 miljoonaa dollaria (7,6 miljoonaa euroa) kaudessa. Aho hyväksyi tarjouksen, mutta Carolinalla oli mahdollisuus pitää oikeudet tarjoamalla saman summan viikon aikana. 

Offer sheetit ovat olleet erittäin harvinaisia, ja sen aiheuttikin isoa kuhinaa kiekkopiireissä. Viimeksi vastaava tarjous tehtiin vuonna 2013, kun Calgary Flames yritti tuloksetta Ryan O'Reillyä riveihinsä. 

Canadiensin liikettä pidettiin aggressiivisena. Tulkinnat tarjouksesta vaihtelivat. Eräiden versioiden mukaan kyse oli Ahon agentin Gerry Johanssonin yrityksestä nopeuttaa sopimusneuvotteluita ja hilata palkkaa ylöspäin. 

– Kaikki tapahtui aika äkkiä. Ei siinä ollut liikaa aikaa pohtia, Aho tuumi. 

Hurricanesin omistaja Thomas Dundon oli maininnut moneen otteeseen, että Aho on seuran tärkein pelajaa, joka halutaan pitää joukkueessa. 

Hurricanesin GM Don Waddell kertoi myöhemmin, että päätös Canadiensin tarjoukseen vastaamisesta tehtiin kahdessa minuutissa

– Sanotaan näin, että olen tyytyväinen siihen, miten tuo kaikki päättyi. Saan jatkaa Carolinassa pidemmällä pahvilla. Uskon, että joukkue on siellä menossa oikeaan suuntaan, Aho totesi. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Huumaa pudotuspeleissä

Oikeaan suuntaan hyvinkin.  Hurricanes oli yksi viime kevään isoista tarinoista. Nuori Hurricanes kukisti ensin viime kauden Stanley Cup -mestarin Washington Capitalsin 4–3 ja toisella kierroksella New York Islandersin 4–0. 

Tie tyssäsi vasta konferenssifinaalissa tulevalle finaalijoukkueelle Boston Bruinsille suoraan neljässä pelissä. 

Jo pleijareihin pääsy oli merkittävä edistysaskel, sillä Hurricanesin pelit olivat jääneet runkosarjaan yhdeksänä viime kautena. 

– Kauden ensimmäinen puolisko ei ollut paras mahdollinen, mutta joukkueessa oli kuitenkin mahtava henki läpi vuoden. Uskoimme omaan juttuumme, ja lopussa saimme maistaa kunnon pudotuspelihuumaa, Aho muistelee. 

– Halli oli täynnä, mökä oli kovaa ja pelikin luisti hyvin. 

Hurricanesin johto on tehnyt peliliikkeitä, ettei pudotuspelipaikan uusiminen jäisi viime kierroksille. Waddell hankki Vegas Golden Knightsistä Erik Haulan tuomaan syvyyttä sentterikalustoon. 

– Haula on nopea ja hyvä aloittamaan. Hän olisi hyvä lisä varmasti jokaiseen NHL-joukkueeseen. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hauskanpitoa golfkentällä

Aho on ollut jo pitkään Hurricanesin ykköshyökkääjä, ja uuden sopimuksen jälkeen katseet kohdistuvat häneen yhä enemmän. Tunnollinen huippu-urheilija on tehnyt kesän aikana kaikkensa, että hän olisi taas valmis vastaanottamaan ison vastuun. 

Aho on harjoitellut vanhan tutun kuntovalmentajansa Samppa Jaakkolan kanssa. 

– Ainahan jotain uusia ärsykkeitä tulee haettua, mutta aika perussabluunalla ollaan menty. Varmaan jokainen kiekkoilija haluaa treenata monipuolisesti niin, että olisi voimakkaampi ja nopeampi. 

Aho on ehtinut pelata tennistä ja golfia vakavemman treenaamisen ohella. Golfissa tasoitus on 12 tietämillä. 

– En ole niin kriittinen omasta golfipeluusta, se on enemmän hauskanpitoa, Aho naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat