Mainos

Antti Raanta heräsi nukutuksesta ja kuuli painajaismaiset uutiset polvestaan – avautuu vaikeista hetkistään: "Isillä on nyt iso pipi"

2:06
Videolla raportti St. Louis Bluesin noususta Stanley Cupin mestariksi.

Arizona Coytesin NHL-maalivahdin Antti Raannan polvileikkauksen piti olla parin viikon kuntoutuksen vaativa rutiinijuttu, mutta siitä tulikin painajainen, joka päätti koko kauden. Kaikki kääntyi kuitenkin hyväksi raskaan kuntoutusjakson jälkeen. Raanta muistelee vaikeaa aikaansa MTV Urheilun haastattelussa ja kertoo, millaisessa kunnossa hän pääsee valmistautumaan uuteen kauteen. 

Kolmenkymmenen asteen helle ei näytä Antti Raantaa haittaavan, kun hän juttelee tuttujen ja vähän tuntemattomienkin kanssa Rauman Golfin tiloissa. Arizonassa asuvalle NHL-jääkiekkoilijalle tämä on normaali arkikeli. 

Hyväntuulisuuteen on muutamia muitakin syitä kuin aurinkoinen sää. 

Ensinnäkin, tällainen veikeä höpöttäjä hän perusluonteeltaan. 

Raanta on yksi kolmatta vuotta järjestettävän Gottippäi-hyväntekeväisyystapahtuman järjestäjistä yhdessä raumalaisten ex-pelaajien Janne Niskalan ja Petri Vehasen kanssa. Tapahtuma on kerännyt 50 ilahduttavat osallistujaa.

Urheilu-uran kannalta on tärkeintä, että harjoituksissa loukkaantunut polvi on kunnossa ja mahdollistaa täyspainoisen harjoittelun. 

Viime marraskuussa tunnelmat olivat täysin päinvastaiset, kun Raanta heräsi sairaalassa nukutuksesta ja kuuli tyrmistyttävät uutiset. Leikkauksen piti olla rutiinijuttu, jonka jälkeen hän olisi valmis peliin jo ennen uuttavuotta. 

Ehkä Raanta toivoi vaipumista uuteen nukutukseen, kun hän tajusi, että polven kuntouttaminen vaatisikin 4–6 kuukautta. Saattaisi olla, että kausi loppuisi ennen kuin Raanta pääsi kehiin. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Oli masentunut olo"

Golfvieraat alkavat jo häipyä, kun Raanta istuu klubirakennuksen mukavalle sohvalle ja alkaa kerrata talven tapahtumia. Hän ei ole niistä juurikaan puhunut. 

Yleensä avoin ja medialle puhelias Raanta jätti poikkeuksellisesti vastaamatta moniin yhteydenottoihin. Se kertoo lamaannuksesta, joka hänet valtasi. 

Vaikeassa tilanteessa helpotti että Raannalla oli vielä sopimusta jäljellä Coyotesin kanssa. 

– Ensimmäiset viikot olivat vaikeimpia, kun jouduin vain makaamaan sohvalla jalka ylhäällä ja laittamaan siihen välillä jäitä. Oli siinä vähän masentunut olo. 

Anna-vaimo pyöritti perheen arkea, ja kaksivuotias Evelyn ihmetteli, kun yleensä aktiivinen leikkikaveri oli vaan paikoillaan ja tuijotti telkkaria.

– Jouduin selittämään, että isillä on polvessa iso pipi. 

– Perheen tuki oli siinä tilanteessa kuitenkin ensiarvioisen tärkeää. Yksin olisi ollut paljon vaikeampaa. Kuntoutus on kuitenkin aika tylsää touhua, mutta kotona on sitten muuta touhua. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Pois sählingin keskipisteestä

Raanta lähti keväällä tunnetun polvispesialistin kuntoutukseen Philadelphiaan, jossa hän kävi samalla vanhan Chicago Blackhawksin aikaisen joukkuekaverinsa Kimmo Timosen luona illallisella. Timonen oli yksi niistä monista tukihenkilöistä kuntoutumisjakson aikana. 

– Kavereita kävi paljon kylässä, mikä piristi paljon. Mutta tietysti olisin mieluummin pelannut kuin hengaillut kavereiden kanssa. 

Loukkaantunut pelaaja joutuu joukkueessa väkisinkin ulkokehälle. Hän on mukana joukkueen arjessa, muttei ole kuitenkaan. 

– Olin tottunut olemaan aina siinä sählingin keskipisteessä. Aika ankealta tuntui katsoa pelejä pressiboksissa.    

Arizona Coyotes taisteli hyvän loppukauden ansiosta pitkään pudotuspelipaikasta. Raanta alkoi jo ajatella, että josko hän sittenkin pääsisi vielä kehiin. 

Coyotesin pelit jäivät runkosarjaan ja Raannan pelit 12 otteluun. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Lisää jäätreeniä kesällä

Raanta on osoittanut olevansa parhaimmillaan NHL:n eliittitason maalivahti, mutta loukkaantumiset ovat jarruttaneet kehitystä. Ensimmäiselläkin Arizonan kaudellaan hän oli loukkaantuneena alavartalovammojen ja aivotärähdyksen takia. 

Harvoin loukkaantumissumien taustalta on poimittavissa vain yhtä selitystä. Joka tapauksessa Raanta on ottanut tilanteen tosissaan. Hän päätti lähteä syksyllä Coyotesin leirille kovemmassa kunnossa kuin koskaan. 

Raanta pyysi päästä keväällä vanhan valmentajansa Ari Moisasen oppiin jäälle. Mukaan tulivat Vehanen ja Lukon liigajoukkueen veskarivalmentaja Mikael Vuorio

– Ehkä aiemmin jotkut takareisivammat ovat johtuneet siitä, että on mennyt tauon jälkeen jäälle ja yrittänyt liian rajuja venytyksiä. 

Ak Bars Kazanin maalivahtivalmentaja Moisanen on tunnettu suoruudestaan, eikä Raantakaan päässyt vähällä. Treenijakson ehtona oli, että jokainen treeni otetaan tosissaan. 

Tietysti komediallisia aineksia unohtamatta. 

– Välillä tuli jäällä ohjeita suomeksi ja välillä venäjäksi, Raanta naurahtaa. 

– Teimme paljon maalivahdin perusjuttuja, joita ei ehdi tehdä kauden aikana. Välillä treenasimme tunninkin ilman kiekkoja. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Jo nyt huippukunnossa

Raanta sanoo, että hän on jo nyt paremmassa kunnossa kuin viime kaudella harjoitusleirille lähtiessä. Polvi on kestänyt täysipainoisen harjoittelun. 

Ja on viidettä vuotta golfia pelaava maalivahti palloakin ehtinyt hakata. 

– Vaihdoin kolme vuotta sitten leftin puolelle, mikä tuntuu paljon paremmalta. Ja hyvä puoli on se, että jos tulee tiukka tilanne, voi lyödä rightin puolelta, Raanta virnistää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja