SDP varoi raottamasta ovea Natolle

Sosiaalidemokraattien puolueväki kavahtaa sellaista linjan määrittelyä, mikä voitaisiin tulkita millään tavalla myönteiseksi Suomen Nato-jäsenyydelle.

SDP:n puoluekokous hyväksyi tänään asiasta selvästi laimeamman linjauksen, kuin puoluehallitus oli ehdottanut. Siinä SDP tyytyy kannattamaan "aktiivista ja avointa kansalaiskeskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisista valinnoista".

Puolueen johto olisi mennyt pidemmälle ja halunnut korostaa, että "ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaihtoehtoja on arvioitava avoimesti" ja että Suomella pitää olla valmius "poliittisin päätöksin reagoida kaikkiin eteen tuleviin tilanteisiin ja muuttuviin olosuhteisiin".

Pois pyyhityksi tuli myös puoluehallituksen ehdottama muotoilu, että ulko- ja turvallisuuspoliittisiin valintoihin "ei enää nykyisessä kylmän sodan jälkeisessä maailmassa liity aiemman kaltaista dramatiikkaa". Lähes samoin sanoin arvioi asiaa jokin aika sitten SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki eduskunnan turvallisuuskeskustelussa. Hänen tulkittiin yleisesti raotelleen ovea Natolle.

Kokoukselle oli tehty myös aloite kansanäänestyksen vaatimisesta, jos Nato-jäsenyys tulee ajankohtaiseksi. Asiaa ei juurikaan pidetty esillä puhumattakaan, että sitä olisi yritetty ajaa kokouksessa läpi äänestyksellä. Herkkää Nato-kysymystä koskeva linjaus hyväksyttiin Tampereen puoluekokouksessa yksimielisesti ja lähes ilman keskustelua.

Avoimeksi jäi se, miten SDP omalta osaltaan aikanaan ratkaisee kantansa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Kokoukselle oli tehty ehdotuksia, että asia olisi annettava puoluekokouksen päätettäväksi. Menettelytapaan ei lopulta otettu mitään kantaa, mikä mahdollistaa myös sen, että ratkaisun SDP:n osalta tekee puoluevaltuusto. Se kokoontuu normaalisti kaksi kertaa vuodessa.

Perheestä vaalivaltti kokoomuksen tapaan

Puoluekokouksen päätöspäivänä puheenjohtaja Paavo Lipponen antoi viitteitä siitä, millaisilla teemoilla SDP lähtee seuraaviin vaaleihin. Hyvinvointivaltion kehittäminen on iskusana ja siinä Lipponen asetti etusijalle lasten, nuorten ja perheiden tukemisen. Parhaiten se Lipposen mielestä tapahtuu parantamalla palveluita, ei korottamalla yleisiä etuuksia. Vain lapsilisä on poikkeus.

Sama vaaliteema kelpaa muuallakin. Sattumaa tai ei, kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä pisti Turussa palikoita samantapaiseen järjestykseen: perheet etusijalle ja mieluummin palveluja kuin tulonsiirtoja.

Lipposen hyvinvointimalliin kuuluu myös velvollisuuksia kuten vanhempien vastuu lapsista, omaisten vanhuksistaan - ja myös itse kunkin huolenpito omasta terveydestään. Ajatus on varmasti terveysoppineiden mieleen, mutta pääministerin ruokavalinnoista heillä saattaisi olla huomauttamista. Vain hetkeä aikaisemmin Lipponen oli kehuskellut, miten aloitti aamunsa pekonilla höystetyllä mustalla makkaralla ja jatkoi herkuttelua juorupullalla Tampereen kauppahallissa.

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajana jatkamaan valittiin tänään kansanedustaja Jukka Mikkola Turusta. Varapuheenjohtajia ovat Riitta Jakara Orivedeltä ja Lapin yliopiston rehtori Esko Riepula Rovaniemeltä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat