Mainos

Savusumua Tyynellämerellä

Tyynenmeren saarten yläpuolisessa ilmassa on todettu hämmästyttävän korkeita saastepitoisuuksia. Tutkijoiden mittaamat pitoisuudet ovat niin suuria, että suurkaupungeissa ne aiheuttaisivat välittömästi hälytyksen saastuneesta ilmasta.

Ecuadorin edustalla Tyynestämerestä nousevat Galapagos-saaret lumoavat luonnonkauneudellaan. Illuusio ihmiskäden koskemattomasta luonnosta on niin väkevä, että se tuntuu todelta. Ilma korkealla Galapagos-saarten yllä on nyt paljastunut jopa yhtä saastuneeksi kuin suurkaupunkien kaduilla.

Nobelilla palkittu ilmakehäkemian Grand Old Man, professori Sherwood Rowland Kalifornian yliopistosta, sekä hänen kollegansa Donald Blake, ovat tehneet hämmästyttävän havainnon: valokemiallinen savusumu, joka on valitettavan tuttu ilmiö Mexico Cityn ja Los Angelesin kaltaisissa metropoleissa, velloo myös Tyynenmeren "paratiisisaarten" yläpuolisissa ilmakerroksissa.

2,5 kilometrin korkeudessa mitatut saaste-otsonin pitoisuudet ovat niin suuria, että suurkaupungeissa ne aiheuttaisivat hälytyksen terveydelle haitallisesta hengitysilmasta.

Malesiassa savusumuhälytys

Malesialaisen Kirin kaupungin viranomaiset määräsivät tänään kaupungin asukkaat pysyttelemään sisätiloissa tai käyttämään kasvosuojaimia ulkona liikkuessaan. Borneon saaren pohjoisrannikolla sijaitsevan kaupungin ilmanlaatu on ollut terveydelle vaarallista jo useiden päivien ajan metsäpaloista aiheutuneen katkuisen savun vuoksi.

Kaupungin koulut suljettiin maanantaina ja kaikki päiväkodit ovat olleet tyhjillään jo viime viikosta lähtien. Alueen ympäristöviranomaiset kehottivat tänään kaupungin teollisuuslaitoksia siirtymään kaksivuorotyöstä yksivuorotyöhön, jotta teollisuuden päästöt eivät liikaa kuormittaisi muutenkin kehnoa ilmanlaatua.

Mirin kaupungissa ilman saastekuormitus on jo useiden päivien aikana ylittänyt terveydelle vaaralliseksi katsotun 500 yksikön rajan.
(MTV3/Pekka Karppinen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.