Mainos

Saunan eristys ja panelointi

Uuden päätykaksion sauna sijaitsee talon kellarissa. Tilanne on tällä kertaa varsin edullinen, sillä yksikään saunan seinistä ei ole talon ulkoseinä. Talon rakentajatkin ovat aikoinaan tehneet hyvää ja huolellista työtä ja valmistaneet sekä lattioiden että anturoiden alle kunnollisen kapillaarikatkon salaojituksineen. Lattioissa enempää kuin seinien alaosissakaan ei ole havaittavissa minkäänlaisia jälkiä kapillaarisesta kosteuden noususta.

Ulkoseiniä vasten tulevaan saunaan käytettäisiin toisenlaisia materiaaleja. Myös tekniikat ja rakenteet poikkeavat tässä esitetystä jonkin verran. Työ on haasteellisempi esimerkiksi sen takia, että kapillaarisen kosteuden nousun estäminen on huomattavasti hankalampaa ja ulkopuolisten vedeneristysten on oltava kunnossa. Kaikkiaan on oltava paljon tarkempi, tutkittava tilanne huolellisesti ja suunniteltava työ kulloisenkin tilanteen mukaisesti. Valmistajan tekninen neuvonta on – silloinkin – korvaamattoman hyvä apu ja myös tässä nähtyjen levyjen valmistajalla on siihen valmiit materiaalit ja ratkaisut.

Seinien lämmöneristykseen valittiin ympäripontattu polyuretaanilevy, jossa on molemmin puolin alumiinipaperi. Alimmat levyt painetaan lattialle (naaraspontti alaspäin) pursotettuun polyuretaanimassaan ja jatketaan levytystä ylöspäin urospontti edellä. Ennen kunkin levyn laittamista paikalleen sen pontteihin pursotetaan polyuretaania. Kun rakennelma on aikanaan valmis ja vaahto kuivunut, ylimääräiset purseet viiletään pois puukolla.

Rakenteen koossa pysyminen varmistetaan kiinnittämällä se harvakseltaan seinään lyöntitulpilla, mutta varsinaisesta pysyvästä kiinnityksestä tulevat pitämään huolen ennen panelointia asennettavat tuuletusrimat.

Alimman rivin levyjen alareunasta poistetaan alumiini noin 20 cm leveydeltä. Lattian vedeneriste tullee jatkumaan tämän verran myös seinän puolelle ja se pysyy paremmin paikallaan, kun alumiini on poistettu.

Kun levyt ovat paikallaan ja purseet poistettu, kaikki saumat ja tulppien päät peitetään erikseen alumiiniteipillä ja siitä leikatuilla pikku lapuilla. Tavoitteena on täysin vesihöyryä läpäisemätön rakenne.

Ilman on päästävä kiertämään paneelin takana

Paneloinnissa on muistettava jättää kunnon tuuletusrako paneelin ja alumiinipaperin väliin. Eristelevyn valmistajan ohjeen mukaan tämän pitää olla vähintään 20 mm, joten sekä seiniin että kattoon käytettiin kiinnitysrimaksi 22 x 50 mm tavaraa. Seiniin tulevien pystyrimojen yläpäähän kannattaa jättää muutaman sentin tila, johon mahtuu alumiinia vasten liimattava ohut puuliuska. Tämän tarkoitus on estää alumiinipaperin kiiltely ylälauteella istujan silmiin: seinän yläreunaanhan on jätettävä paneeliin noin puolen sentin levyinen rako ilman kiertoa varten.

Ennen lautojen kiinnittämistä on luonnollisesti kiinnitettävä lujat kannakkeet lauteita ja kiuasta varten. Paneloinnin ehtiessä näiden kohdalle lautoihin tehdään ohuella lyijykynällä tarvittavat merkit, jottei kannakkeiden paikkoja tarvitse myöhemmin arvailla.

Reiska opettaa aloittamaan paneelilautojen kiinnittämisen mieluummin katosta kuin seinistä. Lautoja ei saa painaa enempää sivuista kuin päistäkään kiinni tuohon edellä mainittuun, seinien tuuletusrimojen yläpuolelle liimattuun puuliuskaan, sillä myös katossa on jätettävä reunoille puolen sentin rako ilmankiertoa varten.

Sekä seiniin että kattoon käytettiin 15 x 95 mm paneelia, mutta seinissä se oli tervaleppää. Seinien kohdalla jako pyritään mahdollisuuksien mukaan laskemaan sellaiseksi, että selvittäisiin kokonaisilla laudoilla ja ylimmästä laudasta leikattaisiin vain urospontti pois.

Seinänurkkiin käytetään erityistä nurkkalistaa, joka kiinnitetään paikalleen ensimmäisen seinän tultua paneloiduksi. Seuraavan seinän lautojen päät painetaan sitten sen uraan. Viimeiseen nurkkaanhan listan voi panna vasta kun molemmat viereiset seinät on paneloitu, joten viimeistä seinää paneloitaessa lautojen pituus on katsottava valmiiksi sellaiseksi, että listan mahtuu pujottamaan nurkkaan jäävään rakoon. Lista antaa nurkille huolitellun ulkonäön: se on sinälläänkin kaunis ja lisäksi se peittää pienet virheet.

Paneloinnin edetessä mitataan aika ajoin etenemä kattoon seinän molemmista päistä. Mahdolliset heitot tasataan nostamalla toista päätä tai laskemalla toista milli kerrallaan seuraavien lautojen aikana. Viereisen seinän kohdalla lautojen päiden on tietysti tultava samalle tasolle – on hyvin ruman näköistä, jos raot hammastavat nurkassa.

Lisätietoja:
Sauna-Satu levy - SPU Systems Oy, www.spu.fi

(JKA 26.1.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.