Satojen tuhansien eurojen pelivelkoja maksava Jenna, 33, kertoo, miten addiktio tuhoaa pelaajan: "Toipumiseen on vain yksi lääke"

8:33

Peliaddiktion aiheuttamia psyykkisiä ongelmia ei oteta tarpeeksi vakavasti, perää toipuva peliaddikti, aiheesta kirjan viime viikolla julkaissut Jenna Mäkelä.

– Pelaaminen, sen suunnittelu ja rahoituksen suunnittelu alkavat viedä kaiken ajan ja energian. Samalla kun mietit pelaamista, katoat henkisesti itsestäsi, Mäkelä kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Mäkelä, 33, toipui yli vuosikymmenen riivanneesta peliriippuvuudesta kaksi vuotta sitten.

Takana itsemurhayritys

Takana oli yksi itsemurhayritys sekä yli 70 petosta, josta hän sai ehdollisen vankeustuomion viime vuonna. Hän hankki rahaa jopa sukulaisten nimiin otetuilla pikavipeillä.

– Summat ovat satoja tuhansia, velkasaldosta en ole kokonaan varma, siellä on niin monta eri pikavippifirmaa, Mäkelä kertaa velkojaan.

Mäkelä kuitenkin korostaa, että satoja tuhansia pelanneen kanssa yhtä peliriippuvainen on myös henkilö, joka pelaa sen ainoan viisikymppisensä saman tien.

– Jos mietitään, että rahapeliriippuvaisia ja läheisiä on Suomessa 900 000, niin meillä on perheitä, joissa on todella vakavia ongelmia rahapelaamisen takia, Mäkelä jatkaa.

Itsemurhayrityskään ei tuonut riittävää hoitoa

Mäkelä päätyi omasta aloitteestaan hoitoon psykiatriselle osastolle asti.

– Kokemukseni A-klinikasta ei ollut valitettavasti hyvä. En tuolloin ollut itsekään valmis paranemaan, mutta koska peliriippuvuuden oireista ei ole keskusteltu tarpeeksi, hoitokaan ei ollut tarpeeksi hyvää.

Hän ei koe saaneensa tarvittavaa hoitoa edes itsemurhayrityksen jälkeen.

– En päässyt psykoterapiaan, koska olin kuulemma niin terve, sillä kykenin käymään töissä. Tämä riippuvuus ei haise. Silloin tämä päätös palveli minua, koska halusin kieltää kaiken.

Jännitystä elämään -mainosten takainen todellisuus

Mäkelä kertoo kirjoittaneensa "Kun pelihimo ottaa vallan – peliriippuvuus ja siitä selviäminen" -kirjan osittain siksi, että myös peliriippuvuutta hoitavat ymmärtäisivät paremmin, minkälaisen sairauden kanssa he ovat tekemisissä.

– Yhteiskunnassa pitää alkaa keskustella, mikä on todellisuus Jännitystä elämään -mainosten takana. Noin suuri joukko suomalaisia ihmisiä, jotka ajautuvat pahimmillaan itsemurhaan rahapelaamisen takia, Mäkelä kauhistelee.

Mäkeläkin oli lopulta riutua hengiltä riippuvuutensa takia, kunnes sai apua lopulta aviomiehensä ja sairauden lopulta tunnistaneen lääkärin ansiosta.

– Käytän itsestäni termiä toipunut peliriippuvainen, koska sieltä syvimmistäkin vesistä voi tulla tilanteeseen, jossa elämäni on äärimmäisen ihanaa.

Mutta mikä auttaa niitä muita peliriippuvaisia paranemaan? Mäkelällä on heille yksi lääke ylitse muiden.

– Rehellisyys. Lopeta valehtelu itsellesi ja muille. Se toimii kaikkiin riippuvuuksiin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja