Mainos

Säteilyturvakeskus: Tshernobylillä tuskin yhteyttä Pohjanmaan syöpiin

Säteilyturvakeskus (STUK) ei usko, että Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudella olisi yhteyttä Etelä-Pohjanmaan syöpätapauksiin. STUK on saanut lukuisia huolestuneita puhelinsoittoja asian takia.

Tutkimusprofessori Anssi Auvisen mukaan Tshernobylin yhteys Etelä-Pohjanmaan syöpätapauksiin on mahdollinen, mutta hyvin epätodennäköinen.

-Eilen Seinäjoella ilmestyvässä Ilkka-lehdessä olleen jutun takia kyselyjä on tullut eniten Etelä-Pohjanmaalta, mutta myös muualta Suomesta. Säteilyn aiheuttamaa kilpirauhassyöpää ilmenee kuitenkin enemmän Pohjois-Pohjanmaalla Kainuussa ja Lapissa kuin Etelä-Pohjanmaalla sanoo Auvinen.

STUK tutkii yhteyden

STUK on seurannut lasten kilpirauhassyöpätapauksia 50-luvulta lähtien. Auvisen mukaan vuosittain on löydetty yhdestä kolmeen tapausta eikä tutkimuksissa ole ollut havaittavissa lisääntyvää ilmenevyyttä. Säteilyturvakeskusta kiinnostaa kovasti, onko Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudella ollut vaikutusta Suomen syöpätapauksiin. STUK tutkiikin Tshernobylin mahdollisen osuuden niihin.

-Viime päivien kyselyiden takia olemme päättäneet siirtää tutkimusten painopistettä aikuisten leukemiasta lasten kilpirauhassyövän tutkimiseen, kertoo Auvinen.

Tuloksia vuoden päästä

Tutkimustulokset valmistuvat vuoden päästä, mutta nekään eivät anna täysin varmaa vastausta. Tutkimuksen tekee työlääksi se, että tutkimukseen osallistuvien syöpäpotilaiden nykyisen asuinpaikan lisäksi täytyy selvittää, missä he ovat asuneet vuonna 1986.

-Ähtärissä vuonna 1986 samalla luokalla olleiden henkilöiden syövät eivät todennäköisesti liity Tshernobyliin. Heidän syöpätyyppinsä ovat erilaiset. Jollen väärin muista yhdellä heistä on ihosyöpä, yhdellä leukemia ja kahdella imusolmukesyöpä. Nämä syöpämuodot eivät johdu säteilystä, kertoo Auvinen.

STUK:n mukaan koko maailmassa on varmasti voitu todistaa, että lasten kilpirauhassyöpä on lisääntynyt vain aivan Tshernobylin ydinreaktorin ympäristössä. Paikan päällä mitään muuta syöpämuotoa ei ole havaittu enempää kuin tavallisesti.

Seinäjoen keskussairaalan sisätautien erikoislääkärin Eeva Korpi-Hyövältin mukaan erityisesti hänen omat syöpäpotilaansa ovat olleet huolestuneita tilanteesta ja tulleet hakemaan vastauksia kysymyksiinsä.

-Jonkin verran on tullut kyselyjä myös talon ulkopuolelta, mutta nekin syöpäpotilailta, kertoo Korpi-Hyövälti.

-Tilanne ei ole yksiselitteinen. Eri vuosina tehtyjen syöpädiagnoosien määrä on vaihdellut. Meillä on ollut alidiagnostiikkaa varsinkin 90-luvun alussa. Vuosina 1990 ja 1991 kilpirauhasnäytteitä otettiin yhteensä vähän yli sata. Huippuvuosina sen sijaan saatettiin tehdä jopa yli kaksisataa koetta per vuosi, kertoo Korpi-Hyövälti.

-On muistettava, että meillä oli 90-luvun alussa lama ja sen lisäksi täällä Pohjanmaalla oli kova lääkäripula, joten ei ollut resursseja tehdä tutkimuksia tavallisten vuosien tapaan. Tilanne on korjaantunut vuoden 1995 jälkeen. Tämä kaikki ei voi olla näkymättä tilastoissa, lisää Korpi-Hyövälti.

Yksi kymmenestä sairastuu


Korpi-Hyöveltin mukaan syövän kokonaisesiintyvyys ei ole lisääntynyt. Kilpirauhasen papillaarisyöpä on tavattoman hitaasti kasvava ja yleensä hyvänlaatuinen. Lisäksi se on erittäin yleinen: joka kymmenes suomalainen sairastuu kilpirauhassyöpään. Kuitenkin 95 prosenttia sairastuneista paranee. Korpi-Hyövältin 20 vuoden uran aikana vain muutama on menehtynyt kilpirauhassyöpään.

Jos kaulalta löytyy kyhmy, se saattaa olla merkki kilpirauhassyövästä. Terveiltäkin ihmisiltä saattaa löytyä kaulasta useitakin kyhmyjä. Yksittäiset kyhmyt tutkitaan aina, jolloin tutkimus tehdään ultraäänellä. Kaiuston perusteella päätetään, ryhdytäänkö jatkotoimenpiteisiin, jolloin otetaan ohutneulanäyte.

Korpi-Hyövälti muistuttaa, että yli puolella 50 vuotiaista on kyhmyjä, vesirakkuloita tai muita muutoksia kaulalla, mikä on ihan normaali kilpirauhasen ikääntymisen merkki.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.