Mainos

Sars-epidemia vaati ensimmäisen suomalaisuhrin

Suomalainen ILO:n työntekijä on menehtynyt sars-keuhkokuumeeseen Pekingissä varhain aamulla. Kansanterveyslaitos ei ainakaan vielä kaavaile matkustussuositusten muuttamista.

Suomalainen ILO:n työntekijä Pekka Aro menehtyi sars-keuhkokuumeeseen Pekingissä varhain aamulla, kertoivat paikalliset terveysviranomaiset uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinan terveysministeriö kertoi Aron kuolemasta tiedotustilaisuudessa tänään. Uutistoimisto Uusi Kiina kertoi, että Aro oli saapunut Pekingiin työmatkalle 23. maaliskuuta Bangkokista. Kiinan viranomaiset uskovat, että hän oli saanut taudin tartunnan jo ennen Kiinaan saapumistaan. Aro sairastui viranomaisten mukaan vasta Pekingissä.

Ulkoministeriö sai tiedon Aron kuolemasta eilen. -Kiinalaiset viranomaiset ilmoittivat suomalaismiehen kuolemasta ensin Suomen Pekingin-edustustolle, joka puolestaan raportoi siitä ulkoministeriöön. Itse kuulin kuolemasta myöhään lauantai-iltana, ja tuolloin kiinalaisviranomaiset kertoivat epäilevänsä taudin syyksi sars-keuhkokuumetta, hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Tuula Wakonen kertoi.

Tieto 53-vuotiaan suomalaisen joutumisesta sairaalaan tuli ulkoministeriöön joitakin päiviä sitten.

Aro oli Kiinassa valmistelemassa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n työllisyyskokousta. Aro ehti toimia neljä vuotta ILO:n koulutuspoliittisen osaston johtajana Genevessä.

Suomalaismies on tiettävästi toinen sars-tautiin kuollut eurooppalainen. Sarsin ensimmäinen eurooppalainen uhri oli Maailman terveysjärjestön WHO:n lääkärinä Vietnamissa työskennellyt italialainen.

Kiinan terveysministeriön mukaan sars-virukseen on maassa kuollut jo 51 henkeä. Tartuntoja on kaiken kaikkiaan 1 247. Koko maailmassa tiedettyjä kuolemantapauksia on raportoitu 88.

Matkustusta sars-alueille ei suositella

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö suositteli jo reilu viikko sitten matkojen siirtämistä Kaakkois-Aasiassa ilmenneen sars-epidemian takia.

Ministeriö suositteli esimerkiksi Manner-Kiinassa ja Vietnamissa sijaitseville epidemia-alueille suuntautuvien lomamatkojen siirtämistä.

Finnair tai Aurinkomatkat eivät kuitenkaan aio perua tai muuttaa Kaukoitään suuntautuvia lentovuorojaan suomalaismiehen sars-kuoleman vuoksi, jos viranomaiset eivät toisin edellytä.

EU pohtiii sars-tilannetta keskiviikkona

EU:n asiantuntijat kokoontuvat pohtimaan sars-tilannetta keskiviikkona Luxemburgiin, johon myös Leinikki ja sosiaali- ja terveysministeriön edustaja osallistuvat. Siellä komissio saattaa tehdä ehdotuksia, jos tilanne niin vaatii.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö antoi reilu viikko sitten suosituksen, jossa suositellaan välttämään lomamatkoja Kiinassa Pekingiin, Hongkongiin sekä Guangdongin ja Shaanxin maakuntiin ja Vietnamissa Hanoihin.

Tällainen suositus annettiin Suomen ja Ruotsin lisäksi vain muutamassa EU-maassa. - Useimmat EU-maat eivät ole edes tällaiseen suositukseen lähteneet, muistuttaa Leinikki.

Leinikki ei usko, että suomalaismiehellä olisi ollut suuremmat mahdollisuudet selvitä taudista, jos hän olisi ollut hoidossa Suomessa. Hoitopaikalla ei ole ratkaisevaa merkitystä, koska tautiin ei ole mitään juuri tämän viruksen nujertamiseen sopivaa hoitoa olemassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 06.04.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.