Mainos

Sarkozyn oikeistopuolueen vaalivoitto varmistui

Presidentin puolue jäi Ranskassa ilman ennakkoon povattua murskavoittoa. Parlamenttipaikkoja se saa 45 vähemmän kuin eroavassa kansalliskokouksessa.

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn oikeistolaisen UMP-puolueen vaalivoitto on varmistunut. Parlamenttivaalien virallisen tuloksen perusteella UMP saa 314 paikkaa 577-paikkaiseen kansalliskokoukseen.

UMP saa yhdessä liittolaispuolueidensa kanssa yhteensä 336 paikkaa. Sosialistiselle puolueelle on puolestaan luvassa 185 paikkaa.

Sarkozyn puolue sai taakseen selkeän enemmistön, mutta etukäteen povattua oikeiston murskavoittoa ei tullut. UMP saa lopulta 45 paikkaa vähemmän eroavaan parlamenttiin verrattuna.

Kovimman kohtalon koki hallituksen kakkosmies Alain Juppé, joka menetti paikkansa Bordeaux'ssa sosialistien ehdokkaalle. Ympäristö- ja energiaministerin tehtäviä hoitanut Juppé on ilmoittanut eroavansa hallituksesta.

Äänestysvilkkaus jäi toisella kierroksella samaan kuin ensimmäisellä kierroksella viikko sitten eli noin 60 prosenttiin, mitä pidetään sangen matalana.

Arvonlisävero-kortti tehosi

Sosialistinen puolue otti vaalikampanjansa loppusuoralla esille Sarkozyn hallituksen suunnitelman korottaa arvonlisäveroa kasvavien terveydenhuoltomenojen rahoittamiseksi ja työnantajien sosiaaliturvamaksujen laskemiseksi. Työnantajien menojen vähentämisellä olisi tarkoitus estää työpaikkojen siirtäminen ulkomaille.

Sarkozy oli pyytänyt vahvaa valtakirjaa kansalta uudistaakseen Ranskan hallitusta, elvyttääkseen talouselämää ja tiukentaakseen siirtolais- ja rikoslakeja. Hän on jo kutsunut parlamentin erityisistuntoon käsittelemään ensimmäisiä lakiuudistuksia.

Konservatiivien talousministeri Jean-Louis Borloo muistuttaa UMP:n tehneen historiaa: vuoden 1978 jälkeen mikään muu hallitseva puolue ei ole voittanut kaksia peräkkäisiä vaaleja.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.