Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla: "Olisi kauheaa, jos kaikki huumori olisi Fingerporia"

Pertti Jarlan mielestä kohuttu Fingerpori-pätkä ymmärrettiin väärin.

Syyskuun lopussa sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla joutui kohun keskelle. Helsingin Sanomissa julkaistiin Jarlan piirtämä Fingerpori-sarjakuva, joka oli monen mielestä liian mauton. Sarjakuva poistettiin nopeasti Helsingin Sanomien verkkosivuilta.

Tapahtuneesta on kulunut puolitoista viikkoa. Jarla ei usko, että kyseenalaisesta sarjakuvastripistä on aiheutunut haittaa.

– En usko, että yksi strippi aiheuttaa kolhua. En usko, että ihmiset edes muistavat sitä enää, hän sanoo tiistaina 2.10. nähtävän Peter Nyman -keskusteluohjelman haastattelussa.

Jarla selittää, että vitsi ymmärrettiin väärin. Tarkoitus ei ollut vitsailla pedofilialla, vaan nauraa sille, miten pahasti ”osta kahvi, saat vitsin” -mainoskampanja voi mennä pieleen.

Jarla ei koe, että sarjakuvan poistaminen olisi ollut sensuuria. Käytäntö on, että hän lähettää sarjakuvia lehdelle ja lehti päättää, mitä haluaa julkaista.

– Jokaisella lehdellä on oma linja ja lehti valitsee, mitä julkaisee. Jos itse omistaisin lehden, en itsekään julkaisi mitä tahansa, hän toteaa.

Jarlan mukaan huumori on nykyään hienovaraista ja arkista. Fingerpori erottuu joukosta, sillä sen huumori perustuu perinteisiin, yksinkertaisiin vitseihin.

– Fingerporin huumorille on oma paikkansa. Olisi kauheaa, jos kaikki huumori olisi Fingerporia.

Peter Nyman MTV3-kanavalla kello 22:35.

Lue myös:

    Uusimmat