Mainos

Säpo: Tukholman itsemurhapommittajalla apureita

Tukholman itsemurhapommittaja halusi aiheuttaa suurta tuhoa, kertoo Ruotsin suojelupoliisi Säpo.

Säpon mukaan mies etsi paikkaa, missä olisi ollut mahdollisimman paljon ihmisiä, kun hänen räjähteensä laukesivat ilmeisesti vahingossa.

- Nyt näyttää siltä, että hän on toiminut yksin itse iskutilanteessa, mutta tiedämme kokemuksesta, että näihin tapauksiin liittyy yleensä useita henkilöitä. Vaikka isku onneksi epäonnistuikin, näyttää silti siltä, että se on ollut hyvin suunniteltu. Hänellä on varmasti ollut apureita ennen iskua, kertoi valtakunnansyyttäjä Thomas Lindstrand tiedotustilaisuudessa.

Säpon mukaan miehen henkilöys on selvitetty liki täydellä varmuudella, eikä mies ollut ennalta tuttu viranomaisille. Poliisi uskoo, että iskijä oli irakilaissyntyinen Taimour Abdulwahab, 28.

Abdulwahab muutti perheensä kanssa Ruotsiin vuonna 1992. Viime vuodet hän asui Britanniassa.

Säpo uskoo, että mies sai apua iskun valmisteluun. Poliisin tietojen mukaan miehellä ei kuitenkaan ollut yhteyksiä kansainvälisiin terroristiryhmiin.

Sanomalehti Aftonbladetin haastattelemien Abdulwahabin ystävien mukaan mies oli sopeutunut hyvin ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Hän oli koulussa suosittu ja menestyi opinnoissaan.

Lehden mukaan mies kiinnostui radikaalista islamista aloitettuaan opiskelun yliopistossa Britanniassa vuonna 2001. Ystävien mukaan Abdulwahab puhui muuttamisesta islamilaiseen maahan ja antoi partansa kasvaa.

Britanniassa hän myös avioitui ruotsalaisen, Lähi-idästä kotoisin olevan naisen kanssa vuonna 2004. Aftonbladetin mukaan pariskunnalla on kolme lasta, joista ensimmäinen syntyi 2006.

Aftonbladetin mukaan Abdulwahab palasi Ruotsiin nelisen viikkoa sitten ilman perhettään. Ei ole selvillä, mitä hän teki Tukholman iskua edeltävinä viikkoina.

Poliisi varmistaa, että miehen tarkoituksena oli todennäköisesti pyrkiä joko Åhlensin tavarataloon, metron pääasemalle T-Centraleniin tai keskusrautatieasemalle. Pommit kuitenkin räjähtivät ennen aikaisesti jo Drottninggatanilla

(MTV3 - STT - TT)

Valvontakameran kuvaa:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.