Mainos

Stubb: Uutinen Tukholman iskuista hätkähdytti

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) on ilmaissut huolensa Tukholman pommiräjähdyksistä. Stubb muistuttaa, ettei vastaavaa tekoa ole Pohjoismaissa aiemmin tapahtunut.

- On hätkähdyttävää saada tällainen uutinen Tukholmasta ja näin läheltä Suomea. Huolestuttavinta on, että tämä on ensimmäinen tämänlaatuinen terrori-isku Pohjoismaissa. Totta kai se saa myös Suomen varuilleen, Stubb sanoi MTV:n uutisten haastattelussa.

Tukholman keskustassa sattui eilisiltana kaksi pommiräjähdystä, joita maan viranomaiset tutkivat terrori-iskuina. Stubbin mukaan suomalaisilla ei ole kuitenkaan syytä pelkoon.

- Tässä vaiheessa en olisi huolestunut asiasta. Kaikki terrori-iskut ovat yksittäistapauksia, ja ne pitää analysoida erikseen. Riskit ovat aina tietenkin olemassa, Stubb toteaa.

- Mikään maa ei ole lintukoto tässä mielessä. Me elämme huomattavasti pienemmässä maailmassa kuin aiemmin, ja tällaisia ei-valtiollisia toimijoita on ympäri maailmaa. Ne voivat iskeä milloin vain ja mihinkä vain. Tietysti Suomessa on hyvä valmiustila, ja viranomaiset analysoivat muun muassa tätä Tukholman tapausta.

Stubb: Tekijä oli syntyperäinen ruotsalainen

Tukholman iskun tekijä oli jättänyt viranomaisille ja uutistoimisto TT:lle varoitusviestin ennen iskuja. Viestissä mies muun muassa Ruotsin Afganistan-joukkoja.

- En usko, että tämä lisää painetta saada suomalaisjoukot pois Afganistanista. Me olemme koko ajan olleet tietoisia siitä, että tämänkaltaisia terrori-iskuja viljellään maailmalla. Ne voivat tapahtua Tukholmassa, Oslossa, Kööpenhaminassa tai Helsingissä. Tässä vaiheessa en olisi kuitenkaan Suomen kannalta kovinkaan huolestunut, Stubb toteaa.

- En lähtisi missään nimessä leimaamaan tai vertaamaan maahanmuuttoa ja terrori-iskua. Kuka tahansa voi tehdä terrori-iskuja. Minun ymmärtääkseni esimerkiksi Tukholman tekijä on syntyperäinen ruotsalainen.

Stubb on ollut yhteydessä Ruotsin ulkoministeriin Carl Bildtiin aamupäivällä. Kollegat kävivät tuolloin läpi tapahtunutta ja Stubb kertoo saaneensa lisää faktaa iskuista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.